Voda, vzduch a zem: Najdôležitejšie dopravné cesty na svete

Existuje mnoho spôsobov a možností ako presúvať tovar, ľudí alebo dáta z jedného miesta na druhé. Rimania si to uvedomovali dávno pred nami a preto vytvorili gigantickú cestnú sieť vrátane dopravných predpisov.

Vynašli systém zásobovania vodou, ktorý sa dodnes používa alebo napodobňuje v mnohých krajinách. Samozrejme, sofistikované systémy a možnosti, ktoré pochádzajú z dávnych čias, ako prepraviť tovar každého druhu čo najrýchlejšie a najlacnejšie, už nie sú aktuálne ani realizovateľné. Napriek tomu voda, vzduch a zem stále patria medzi najdôležitejšie dopravné cesty na svete.

Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

Flexibilná a lacná kamiónová preprava

Pozemná doprava, t. j. prostredníctvom kamiónov tvorí väčšinu celosvetovej nákladnej dopravy. Nákladné auto je s podielom nad 70 % najčastejšie využívaným dopravným prostriedkom v celej nákladnej doprave. Motorové vozidlá sú najmä v miestnej doprave prakticky bezkonkurenčné a bez alternatív. Samozrejme, vyžadujú si kompletný servis a občasnú kontrolu dôležitej riadiacej jednotky pre kamióny.

Nákladné autá nie sú viazané na pevné trasy a možno ich naložiť a riadiť takmer odkiaľkoľvek a takmer kedykoľvek. Je to teda lacný, mobilný, rýchly a na manipuláciu logisticky jednoduchý spôsob prepravy.

Žiadny iný dopravný prostriedok neposkytuje takú flexibilitu ako spoľahlivá kamiónová preprava.

Námorná preprava – veľmi lacná a určená pre veľké množstvá

Zem tvorí asi 70 % vody. Niet preto divu, že preprava tovaru po najrôznejších vodných cestách je už po stáročia najčastejšie využívanou možnosťou dopravy. Námorná cesta sa primárne využíva na prepravu veľmi veľkého množstva. Zároveň z toho však vyplýva výhoda, že veľkokapacitná námorná preprava po vode je bezkonkurenčne lacná – aspoň na rozdiel od lietadla, nákladného vlaku či kamióna.

Letecká preprava – neprekonateľne rýchla na veľké vzdialenosti

Existujú tovary, ktoré je potrebné prepraviť vo veľmi krátkom časovom rámci kvôli ich krátkej životnosti alebo dobe držania. Patria sem napríklad:

  • exotické ovocie alebo rastliny;
  • lieky;
  • dôležité alebo naliehavé dokumenty;
  • pomocné dodávky pre oblasti katastrofy alebo krízy;
  • ľudské orgány.

Na prepravu takéhoto urgentného nákladu sú ideálne lietadlá, pretože v porovnaní s nákladnými loďami, vlakmi či kamiónmi prekonávajú najväčšie vzdialenosti za čo najkratší čas. A keďže nákladné lietadlá musia dodržiavať aj prísne letové poriadky, bývajú spoľahlivé a presné. Používajú sa však nielen nákladné lietadlá určené čisto na prepravu tovaru, ale aj osobné lietadlá. Tie potom väčšinou lietajú bez pasažierov.

A vám všetky tieto výhody prepravy môžu podnikanie uľahčiť tiež a upevniť dobré vzťahy so zákazníkmi.

Zdroj obrázka: Travel mania/Shutterstock.com

Back To Top