Nepodceňujte ho! Relax ako najlepší základ dobrého a trvalého výkonu

Konečne relax! Moment, po ktorom ste už dlho túžili. Prečo však pri všetkej práci a nátlaku na tento základ trvalého výkonu čakáme, až kým budeme na konci svojich síl?

Je na čase to zmeniť a urobiť z relaxu nie luxus, ale súčasť každodenného života. V opačnom prípade môžete očakávať od svojho tela až príliš vysoké sankcie.

Prečo je relax taký dôležitý?

Stres a napätie telu z dlhodobého hľadiska neprospievajú, pretože medzi nimi potrebuje relaxačné fázy na regeneráciu. Stres uvoľňuje hormóny ako adrenalín, dopamín a kortizol, čo je občas dobré na rozbehnutie. V minulosti bolo toto zvýšenie nevyhnutné na prežitie, aby sa pri úteku, love či boji spotrebovala všetka energia na prežitie. Keď nebezpečenstvo pominulo, telo sa mohlo opäť uvoľniť.

Neustály nárast stresových hormónov však spôsobuje okrem iného aj dlhodobý vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu, bolesti hlavy, poruchy spánku a oslabenie imunity.

V každodennej práci možno budete chcieť utekať pred stresom častejšie, pretože stres spočíva v každodennej záťaži, v tlaku termínov a v očakávaní neustáleho výkonu. Tento stres však nie je len dočasný a núdzový, ale trvalý stav s veľmi negatívnymi následkami, ktorých odstránenie už často musíme riešiť s tým najlepším internistom v Bratislave alebo blízkom okolí.

Veľmi dobrou prevenciou, ako sa tomu vyhnúť, je aj odpočinok.

Čo sa deje v tele, keď relaxujete?

Kým stresové hormóny sa uvoľňujú pri napätí, ich náprotivky vznikajú takpovediac pri relaxácii. Látky, ako endorfíny, vám umožnia opäť relaxovať. Pri relaxácii hlbšie, uvedomelejšie dýchanie znižuje pulz, krvný tlak klesá, svaly sa uvoľňujú a umožňujú kyslíku v krvi lepšie prúdiť telom. Vaša energia sa vám vracia až po končeky prstov na rukách a nohách. Takže, nájsť si čas na návštevu dobrého kúpeľného hotela a dostať svoje telo do stavu pokoja je pre vás to najlepšie riešenie.

Aké druhy relaxu existujú a pomáhajú?

Dovolenka pri mori alebo na horách je asi najlepším relaxom. Skvelý oddych pre telo i dušu vám však neposkytnú iba kúpele.

Niekedy je dobré zaradiť do svojho každodenného života aj malé jednoduché úkony na vysokej úrovni. Máte na to širokú škálu možností:

  • relax cez teplo

Teplo uvoľňuje svaly po športe aj pri strese. Pretože keď toho máte veľa na srdci, automaticky vytiahnete ramená vyššie a napnete krk. O to dôležitejšie sú pravidelné relaxačné jednotky, ktoré uvoľnia svaly. Môže to byť teplý kúpeľ alebo návšteva sauny v spomínaných luxusných termálnych kúpeľoch.

  • relaxácia prostredníctvom dýchania

Nájdite si chvíľu a vedome sa nadýchnite a vydýchnite hlboko do žalúdka. Všimli ste si, ako vás pár vedomých nádychov a výdychov uvoľní! Zhlboka dýchať niekoľko minút je najjednoduchšie relaxačné cvičenie.

  • relaxácia prostredníctvom pohybu

Cvičenie znižuje stresové hormóny tiež. Šport je preto úžasný spôsob, ako vypnúť myseľ a vyčistiť si hlavu. Platí však: Necvičte nad hranicu svojej výkonnosti! Intenzívne jednotky sú samozrejme úplne v poriadku, ale nezabezpečia relax. Na to je vhodnejší ľahký jogging, bicyklovanie či plávanie a vysoký relaxačný faktor má aj prechádzka prírodou.

  • masáže

Rozsiahla masáž je čistý relax. Môžete vypnúť, vložiť svoje telo na hodinu do cudzích rúk a nechať sa unášať príjemnými pocitmi. Uvoľnia sa vám endorfíny, ktoré znížia stres a odstránia  napätie.

Urobte si z odpočinku pravidelnú rutinu a uvidíte, že vplyv stresu nebude tak výrazný.

Zdroj obrázka: Yavdat/Shutterstock.com

Back To Top