Pomarančové šupky pravidelne zalievam octom – TENTO NÁPÁD mi zmenil žvot

Šikovní ľudia nájdu využitie pre všetko. Napríklad banánové šupky sú výborným rastlinným hnojivom.

Dnešný článok ale nebude o nich, ale o inom obľúbenom ovocí. Určite ste už aspoň raz skúšali sušiť pomarančové šupky predtým, ako ste ich pridali do čaju. Nápoj sa okamžite stane príjemne aromatickým.

Príjemná vôňa citrusov sa hodí aj na iné využitie. Na prevoňanie bielizne môžete kúsky kôry uložiť na skrinky. Pomarančová kôra sa tiež môže stať jednou z hlavných zložiek domáceho čistiaceho prostriedku.

Ako používať pomarančové šupky

Vždy, keď zjete pomaranč, vložte šupky do väčšej sklenenej nádoby. Postupne ju naplňte až po okraj bez toho, aby ste to zatláčali. Skúste to takto robiť niekoľko dní, aby ste udržali šupky čerstvé. Ak je to náročné, vezmite si menšiu nádobu.

 

Keď je nádoba plná, naplňte obsah 9% octom. Mal by pokrývať samotnú šupku. Pevne zatvorte veko a uložte na 2 týždne do špajze alebo do nočného stolíka. Dôležité je, aby to nikto neotváral.

Ocot napustený v šupke by sa mal precediť a naliať do fľaše. Zvyšok môžete vyhodiť, hlavné poslanie citrusového odpadu je splnené. Hotový prípravok používajte na čistenie kúpeľne (odstraňuje vodný kameň a nečistoty na vodovodnom potrubí) či umývanie podláh. Pomarančový ocot je rovnako dobrý ako to, čo si kúpite v obchode.

Nebojte sa ani octového zápachu. Je sotva postrehnuteľný a rýchlo zmizne. Napriek tomu je citrusová aróma silnejšia. Môžete si však byť istí, že povrchy budú čisté a dezinfikované. Ocot to zvláda majstrovsky.

Na umývanie vaní a umývadiel či drezu vám odporúčame rozprašovač. Tým si uľahčíte nanášanie produktu. Ako pri každom čistiacom prostriedku, aj v tomto prípade si chráňte ruky rukavicami. Pamätajte, je to kyselina. Po povrchovej úprave nezabudnite ocot dôkladne opláchnuť čistou vodou. Ak sa rozhodnete vyčistiť podlahu, pridajte domáci prostriedok do vedra s vodou.

Osvojte si ešte niekoľko užitočných rád, ako používať pomarančové šupky.

Vďaka kyseline a éterickým olejom šupky dobre dezinfikujú a odstraňujú mastnotu. Preto sa dajú použiť ako špongia na umývanie riadu. Výsledok vás prekvapí.

Naneste trochu soli na kúsok čistiaceho prostriedku a odstráňte usadeniny z povrchov. Rovnakým spôsobom môžete vyčistiť kuchynskú dosku.

Vyskúšajte to aj vy a s najväčšou pravdepodobnosťou prestanete vyhadzovať pomarančové šupky do koša. Zdieľajte tieto tipy aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru