Jemný čerešňový koláč s lahodným krémom. Ku kávičke, alebo keď príde návšteva

Predstavujeme vám recept na dezert, ktorý sa na dlhú dobu stane jedným z najobľúbenejších vo vašej rodine. Ak máte radi lístkové cesto, lahodný krém a višne, pustite sa do toho a potešte nielen seba, ale aj vašich členov rodiny!

Výpočet ingrediencií bol vykonaný pre štvorcovú formu s rozmermi 24 x 29 cm

Ingrediencie na korpusy

  • 300 g margarínu alebo masla
  • 500 g múky
  • 125 g smotany
  • 4 žĺtky

Ingrediencie na plnku

  • 500 g čerešní
  • 100 g škrobu
  • 200 g cukru
  • 4 bielka

Ingrediencie na krém

  • 500 ml mlieka
  • 200 g cukru
  • 1,5 lyžice múky
  • 1,5 lyžice škrobu
  • 300 g masla

Príprava

Do preosiatej múky nakrájajte na kocky margarín z chladničky.

Kyslú smotanu zmiešajte so žĺtkami a pridajte k múke s margarínom. Cesto premiešajte rukami, vložte do plastového vrecka a odošlite cez noc do chladničky.

Ráno vyšľahajte bielka so štipkou soli do tuhého stavu, potom postupne pridajte všetok cukor. Následne pridajte škrob a jemne ho premiešajte špachtľou.

Cesto vyberte z chladničky, vytvarujte z neho „valček“ a nožom rozdeľte na 6 rovnakých častí.

Každý kúsok vyvaľkajte valčekom v múke na veľkosť formy.

 

Vrstvu cesta položte na suchý plech a potom rovnomerne naneste malú porciu smotany. Na vrch pridáme čerešne.

Rozvaľkajte druhý kus cesta a položte ho na vrstvu cesta a čerešňami. Zvrchu ho poprepichujte vidličkou a pečte asi 15-20 minút pri 200 stupňoch.

Opakujte postup ešte 3-krát, aby ste získali 3 objemné čerešňové koláče.

Pripravte krém a vytvorte koláč

Zmiešajte cukor, múku a škrob. Potom mlieko prevarte a pridajte do neho pripravenú suchú zmes. Varte, kým krém nie je úplne uvarený a hustý.

Počkajte, kým krém trochu vychladne. Potom ho vyšľahajte mixérom spolu s nasekaným maslom.

Krém naneste na čerešňové korpusy. Vrch torty môžete ozdobiť čerešňami alebo odrezkami cesta s práškovým cukrom.

 

Zdroj: otozh.com.ua