Cesnak je skvelý produkt, ktorý dokonale dopĺňa chuť mnohých jedál. Problém, ktorý môže pri cesnaku nastať, je jeho skladovanie, keďže v chladničke a na balkóne začne veľmi rýchlo klíčiť.
Našťastie existuje spôsob, ako udržať cesnak neporušený až po dobu 1 roka! Skladovanie cesnaku pomocou tejto metódy pomôže uchovať všetky jeho výhody a chuť.
Budete potrebovať:
- 500 gramov cesnaku
- 2 nádoby s objemom 330 ml
- 1 lyžička morskej soli (15 gramov) pre každú nádobu
- 30 ml jablčného octu pre každú nádobu
- 2 plátky citróna (1 na každú nádobu)
- prevarená a vychladená voda
Postup
Cesnak ošúpte. Aby ste to urobili čo najrýchlejšie, rozdeľte ho na strúčiky a vložte ich do teplej vody na 1 hodinu. Po hodine môžete cesnak ľahko ošúpať.
Cesnak rozdeľte na 2 časti a naplňte ním 330 ml nádoby. Do každej nádoby dajte 1 čajovú lyžičku soli.
Do každej nádoby nalejte 30 ml jablčného octu a položte plátok citróna. Cesnak zalejte vychladenou prevarenou vodou. Uzatvorte to a nádoby dobre pretrepte, aby sa soľ, ocot a voda dôkladne premiešali.
Po 7-10 dňoch môže byť cesnak konzumovaný. Skladujte ho na chladnom a tmavom mieste. Týmto spôsobom si môžete pripraviť cesnak na celú zimu.