Nakladaná cvikla: Zásobte sa zdravím na zimu! Toto by malo byť v každej chladničke

Fermentované potraviny majú zdraviu prospešné a regeneračné vlastnosti, ktoré v nich predtým chýbali alebo boli prítomné iba v malom množstve.

Nakladaná repa sa považuje za účinný liek v boji proti tráviacim problémom a potravinovým alergiám. Pravidelnou konzumáciou pomôžete predchádzať aktivácii mnohých rakovinových buniek. A môžete si ju pripraviť aj v pohodlí domova.

focus photo of green vegetableunsplash

Výhody nakladanej repy

Fermentácia je jednoduchý spôsob, ako zvýšiť biologickú dostupnosť živín, získať prospešné enzýmy a baktérie. Lekári často radia jesť surovú repu, ale netreba to preháňať. Konzumácia spracovanej zeleniny však nemá žiadne obmedzenia a pomôže vám v mnohých ohľadoch.

  • Posilňuje srdce vďaka dusičnanom
  • Zvyšuje účinok tréningu a vytrvalosť športovcov.
  • Má protirakovinové a imunostimulačné vlastnosti.
  • Zvyšuje ochranné reakcie tela.
  • Minimalizuje vznik mŕtvice.
  • Zabraňuje rozvoju defektov plodu.
  • Zmierňuje ranné nevoľnosti.
red heart shaped decors on pink wallunsplash

Nie všetka fermentovaná zelenina je samozrejme rovnako  prospešná. Obohatia telo, iba ak proces kvasenia prebehne prirodzene. Obyčajná soľ a voda si urobia svoju prácu.

 

Čo potrebujete?

  • 6 ks repy
  • 500 ml vody
  • 0,5 lyžičky morskej soli
  • 1 škorica (celá)
  • horčičné semienka, fenikel podľa chuti
  • klinčeky podľa chuti

https://www.instagram.com/p/CD6leUqlO-N/

Príprava:

  1. Umyte repu, vložte ju do rúry a nechajte piecť 1,5 hodiny pri 200° C.
  2. Po vychladnutí prejdite na ošúpanie a nakrájajte ju na prúžky.
  3. Rozpustite soľ vo vode.
  4. Cviklu vložte do nádoby so širokým hrdlom. Naplňte ho soľným roztokom a pridajte korenie. Nádobu uzavrite plastovým uzáverom. Nechajte ju odstáť 3 dni. Potom ju už môžete konzumovať alebo vložiť do chladničky.

 

Ak počas kvasenia na repe vznikne povlak alebo pena, jednoducho ju odstráňte. Nálev správne kvasenej repy má vždy príjemnú chuť. Po odoslaní nádoby do chladničky je proces fermentácie ukončený.

Hotový výrobok sa môže používať rovnakým spôsobom ako predtým: na prípravu boršču alebo obľúbeného šalátu. Strávte minimum času varením a jedzte s radosťou!

Zdroj: takprosto.cc