Vaša obľúbená orchidea bude kvitnúť celý rok, ak dodržíte týchto 7 pravidiel

Orchidea je mimoriadne krásna kvetina, ktorá je síce vrtošivá, ale patrí medzi obľúbené rastliny mnohých pestovateľov. Dobrou správou je, že môžete dosiahnuť krásne a pravidelné kvitnutie, ak budete dodržiavať 7 jednoduchých pravidiel. Dodržujte ich a vaša orchidea bude kvitnúť po celý rok!

selective focus photography of purple moth orchids during daytimeunsplash

 

Tip č. 1: Skôr ako začnete, precvičte si to na orchidei, ktorá si nevyžaduje náročnú starostlivosť. Pre začiatočníkov sa odporúča orchidea Lišajovec.

Tip č. 2: Tlmené svetlo je kľúčom ku krásnej orchidei! Hoci má rada svetlo, nemala by byť umiestnená na priamom svetle. Orchideám vyhovujú západné alebo východné okná.

Tip č. 3: Hoci orchidey a tropické kvety netolerujú prelievanie a studenú vodu. Úplne stačí, ak ju raz týždenne výdatne polejete mäkkou vodou izbovej teploty. Orchidea tak dostane požadované množstvo vlhkosti.

Tip č. 4: Výživa pre orchideu má veľký vplyv na jej rast. Všetky orchidey potrebujú vysokú koncentráciu hnojiva v pôde. Pred zalievaním sa musí nechať hnojivo rozpustiť vo vode!

Tip č. 5: Pri presádzaní musíte byť opatrní a dobre sa o ňu starať, pretože je to pre ňu obrovský stres. Zmení substrát a vy musíte dávať pozor, aby ste nepoškodili živé korene. Pred výsadbou musíte skontrolovať orchideu a odstrániť všetky mäkké a poškodené korene nožnicami a rezy ošetriť aktívnym uhlím. Orchidea by sa mala presádzať raz za dva roky.

Tip č. 6: na to, aby mohla kvitnúť, musíte udržiavať určitý teplotný režim. V noci by sa mala teplota pohybovať na 15-18 stupňoch a počas dňa by mala byť o 4-5 stupňov vyššia.

Tip č. 7: Odrezávanie stonky prebieha inak, než pri ostatných rastlinách. Zrežte ich len  na polovicu a čoskoro sa budete môcť tešiť z nového kvitnutia!

Zdroj: youtube.com