Veľmi luxusná torta s bohatou chuťou, medovou vôňou, čokoládovou polevou a sviežim krémom. Môžete ju pripraviť na akúkoľvek oslavu či sviatok a potešiť tak svoju rodinu úžasným dezertom.
Na výrobu medového piškótu budete potrebovať:
- 110 g medu
- 1 čl sódy
- 100 g masla
- 3 vajcia
- štipka soli;
- 4 lyžice cukru
- 8 lyžíc múky
Na prípravu jogurtového krému budete potrebovať:
- 400 g hustej kyslej smotany alebo jogurtu
- 2 vajcia
- 130 g cukru
- 2,5 lyžice múky
- 80 g masla
Na čerešňový sirup potrebujete:
- 300 g odkôstkovaných čerešní
- 90 g cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžičky želatíny
- 50 ml vody
Na výrobu čokoládovej polevy:
- 4 lyžice kakaa
- 100 g cukru
- 150 g smotany alebo jogurtu
- 60 g masla
Postup
Cukor zmiešajte s múkou a premiešame.
Pridajte vajcia a metličkou to vyšľahajte do hladka.
Pridajte hustý jogurt alebo kyslú smotanu, premiešajte a varte na miernom ohni do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a pridajte maslo. Zmes vymiešajte do hladka. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.
Maslo zmiešajte s medom a zohrejte ho na miernom ohni.
Pridajte sódu a miešajte 2 minúty.
Hmota sa nechajte vychladnúť do teplého stavu.
Vajcia vyšľahajte so štipkou soli do peny. Po častiach nasypte cukor a šľahajte do zhustnutia s pevnými vrcholčekmi.
Medový základ zmiešajte s vaječným pomocou metličky.
Po častiach prisypávajte preosiatu múku a mieste do hladka.
Formu na pečenie prikryte pergamenom a rozotrite cesto.
Pečte pri teplote 180 stupňov 15 – 18 minút.
Odstráňte papier a vychlaďte piškót, zrežte okraje a rozrežte ho na 2 časti.
Želatínu zalejte vodou a nechajte napučať.
Zmiešajte cukor so škrobom.
Čerešne rozmixujte na pyré ponorným mixérom.
Zmiešajte ho s cukrom, škrobom a varte do zhustnutia.
Piškót rozrežte na 4 časti a odrezky rozdrobte na čo najmenšie kúsky.
Smotanu vyšľahajte mixérom.
Vytvorte si tortu vo forme alebo na tanieri – piškótové korpusy potrite čerešňovým sirupom a smotanou.
Na glazúru zmiešajte všetky produkty a varte do hladka.
Vrch a boky pokryjeme polevou a posypte zvyškami odrezkov.
Nechajte koláč v chladničke asi 5 hodín, aby bol vláčny a stuhnutý.