Recept: Lahodný medovo-krémový dezert. Vhodný na oslavu aj blížiace sa sviatky

Veľmi luxusná torta s bohatou chuťou, medovou vôňou, čokoládovou polevou a sviežim krémom. Môžete ju pripraviť na akúkoľvek oslavu či sviatok a potešiť tak svoju rodinu úžasným dezertom.

Na výrobu medového piškótu budete potrebovať:

  • 110 g medu
  • 1 čl sódy
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • štipka soli;
  • 4 lyžice cukru
  • 8 lyžíc múky

Na prípravu jogurtového krému budete potrebovať:

  • 400 g hustej kyslej smotany alebo jogurtu
  • 2 vajcia
  • 130 g cukru
  • 2,5 lyžice múky
  • 80 g masla

Na čerešňový sirup potrebujete:

  • 300 g odkôstkovaných čerešní
  • 90 g cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky želatíny
  • 50 ml vody

Na výrobu čokoládovej polevy:

  • 4 lyžice kakaa
  • 100 g cukru
  • 150 g smotany alebo jogurtu
  • 60 g masla

Postup

Cukor zmiešajte s múkou a premiešame.

Pridajte vajcia a metličkou to vyšľahajte do hladka.

Pridajte hustý jogurt alebo kyslú smotanu, premiešajte a varte na miernom ohni do zhustnutia. Odstavíme z ohňa a pridajte maslo. Zmes vymiešajte do hladka. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.

Maslo zmiešajte s medom a zohrejte ho na miernom ohni.

Pridajte sódu a miešajte 2 minúty.

Hmota sa nechajte vychladnúť do teplého stavu.

Vajcia vyšľahajte so štipkou soli do peny. Po častiach nasypte cukor a šľahajte do zhustnutia s pevnými vrcholčekmi.

Medový základ zmiešajte s vaječným pomocou metličky.

Po častiach prisypávajte preosiatu múku a mieste do hladka.

Formu na pečenie prikryte pergamenom a rozotrite cesto.

Pečte pri teplote 180 stupňov 15 – 18 minút.

Odstráňte papier a vychlaďte piškót, zrežte okraje a rozrežte ho na 2 časti.

Želatínu zalejte vodou a nechajte napučať.

Zmiešajte cukor so škrobom.

Čerešne rozmixujte na pyré ponorným mixérom.

Zmiešajte ho s cukrom, škrobom a varte do zhustnutia.

Piškót rozrežte na 4 časti a odrezky rozdrobte na čo najmenšie kúsky.

Smotanu vyšľahajte mixérom.

Vytvorte si tortu vo forme alebo na tanieri – piškótové korpusy potrite čerešňovým sirupom a smotanou.

Na glazúru zmiešajte všetky produkty a varte do hladka.

Vrch a boky pokryjeme polevou a posypte zvyškami odrezkov.

Nechajte koláč v chladničke asi 5 hodín, aby bol vláčny a stuhnutý.

Zdroj: souspark.ru