Tri hlavné chyby, kvôli ktorým orchidea príliš skoro zhadzuje neotvorené púčiky a kvety

Orchidea, hoci je jednou z najobľúbenejších izbových kvetov, stále patrí k rastlinám, ktoré si vyžadujú zložitú starostlivosť.

Neznalosť základov starostlivosti o orchideu môže viesť k nepríjemným následkom, napríklad k odpadávaniu neotvorených pukov alebo kvetov, ktoré práve rozkvitli o niečo skôr.

Orchidea je krásna práve vtedy, keď kvitne! Pozrite sa na príčiny a dôsledky toho, prečo môže byť starostlivosť o orchideu náročná.

Zmena kvetináča, keď orchidea odkvitne alebo práve vypustí púčiky

Často sa majitelia, hneď ako si kúpia kvitnúcu orchideu, rozhodnú vymeniť kvetináč za nový a krajší. Takéto rozhodnutie spôsobí, že sa orchidea bude cítiť nepríjemne a s najväčšou pravdepodobnosťou z nej začnú odpadávať kvety.

Druhým faktorom, ktorý má vplyv na orchideu, je prostredie. Orchidea nutne potrebuje správnu teplotu, dostatočné množstvo svetla a správne polievanie. Preto by sa teplota mala udržiavať v rozmedzí od 20 do 24 stupňov po dobu celého roka. Dôrazne sa neodporúča premiestňovať orchideu z jednej miestnosti do druhej. V takom prípade totiž nastáva zmena teploty a osvetlenia. To spôsobí, že orchidea sa nebude cítiť dobre a začne predčasne kvitnúť.

Pobyt na svetle by mal trvať asi 12-14 hodín. Svetlo by však malo byť rozptýlené, nie priame. Polievanie by malo začať hneď ako korene v kvetináči zmenia farbu zo šťavnatej zelenej na belavú šedú. Denné postrekovanie rozprašovačom je skvelý spôsob, ako udržať primeranú vlhkosť v interiéri, najmä počas zimy, kedy je orchidea pod vplyvom tepla z radiátorov. Ak sa však po postreku nahromadí voda v strede orchidey – odkiaľ vyrastajú nové listy a stopky, môže to viesť k plesňovému ochoreniu. Preto tam po nastriekaní jednoducho položte malý kúsok vreckovky alebo toaletného papiera, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť. Pozor: postrekovať treba len listy – nie kvety!

Ak vidíte, že neotvorené púčiky orchideí mierne zožltli a neponáhľajú sa s otváraním, s najväčšou pravdepodobnosťou nemajú dostatok vlhkosti. Navlhčite ich rozprašovačom a tento postup opakujte raz denne, kým sa neotvoria. Nedovoľte však, aby sa vlhkosť dostala na kvety, ktoré sa už otvorili, týmto spôsobom by ste zapríčinili ich zvädnutie.

Tretím a tiež obľúbeným dôvodom opadávanie kvetov je výskyt ochorenia alebo hmyzu. Bohužiaľ, neexistuje žiadny spôsob, ako sa zaobísť bez špeciálnych liekov. Po prvé, aby ste zistili, či má orchidea plesňové ochorenie, musíte preskúmať jej korene. Ak je na ňom navinutý hmyz, na zadnej strane listov nájdete lepkavé kvapky vody. V každom prípade orchidea potrebuje preventívne kroky pred plesňovými ochoreniami a pravidelnú ochranu pred hmyzom. Dnes na trhu existuje široká škála rôznych prípravkov pre každý problém a rôznorodý finančný rozpočet.

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel odstránite všetky chyby v starostlivosti o orchideu a ona sa vám za to s radosťou odvďačí!

Zdroj: cpykami.ru
Back To Top