Recepty: 4 Najchutnejšie medové dezerty, ktoré potešia vaše chuťové bunky

Hlavným hrdinom týchto lahodných dezertov je med. Tento zdravý a chutný produkt je už dlho považovaný za vhodnú náhradu cukru pri pečení. Inšpirujte sa a pripravte vašej rodine chutné dezerty či už na oslavu alebo na nedeľné posedenie pri káve.

Medový koláč s tvarohovým krémom

Ingrediencie

  • 180 g múky
  • 2 lyžice medu
  • 250 g cukru
  • 2 vajcia
  • 2/3 pl sódy
  • 2 žĺtky
  • 2/3 pl prášku do pečiva
  • 400 g tvarohu
  • 50 g masla
  • vanilka na špičke noža

Príprava

Zmiešajte 150 g cukru, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, vajíčka a med a šľahajte mixérom na maximálny výkon. Zmes dajte do vodného kúpeľa a za občasného miešania zohrievajte, kým sa nezdvojnásobí. Potom nechajte úplne vychladnúť

Keď zmes vychladne, pridajte múku a vymieste si cesto. Nechajte ho v chladničke 4 hodiny. Potom cesto rozdeľte na 3 časti, vytvarujte z nich 15 cm „placky“ a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Korpusy pečte 5 minút pri 150 stupňoch. Papier ihneď odstráňte, aby sa nelepil. Pomocou taniera alebo pokrievky orežte okraje koláčov a zarovnajte ich. Odrezky vráťte do rúry ešte na pár minút.

V hlbokej miske si rozšľahajte tvaroh, žĺtky, zvyšný cukor a vanilku. Pridajte olej a dajte to na mierny oheň. Zmes premiešame a keď sa objavia bublinky, varte to ďalšie 2-3 minúty do zhustnutia.

Korpusy potrite horúcim krémom a vrch posypte rozdrobenými odrezkami. Ak chcete, môžete koláč ozdobiť nasekanými orechmi. Keď dezert vychladne, dajte ho do chladničky na 4 – 5 hodín alebo najlepšie na noc.

Muffíny s medom

Tieto chutné medové muffiny sú vyrobené bez vajec, masla alebo kyslej smotany. Ale chuťovo nie sú o nič horšie, ako tie klasické. Skvelá voľba pre tých, ktorí chcú dopriať niečo sladšie aj počas diéty. Ak máte radi oriešky a sušené ovocie, pridajte trochu do cesta, bude to ešte chutnejšie.

Ingrediencie

  • 250 ml prevarenej teplej vody
  • 2 lyžice medu
  • 90 g cukru
  • 320 g múky
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1,5 lyžičky sódy
  • štipka soli

Príprava

Zmiešajte vodu, med, cukor, soľ a slnečnicový olej.

Múku a sódu bikarbónu zmiešajte, následne preosejte do misky s medom a zľahka šľahajte, aby ste rozdrobili hrudky. Cesto by malo byť tekuté.

Prelejte ho do formičiek na muffiny. Mali by ste zaplniť 2/3 obsahu. Muffiny pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 20 minút.

Jablkový koláč s medom

Ingrediencie

  • 3 lyžice medu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 10 g kypriaceho prášku
  • 180 g cukru
  • 3 vajcia
  • 150 g masla
  • 15 g vanilkového cukru
  • 250 g múky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 500 g jabĺk

Príprava

Jablká umyte, ošúpte a zbavte jadierok. Ovocie nakrájame na malé kúsky a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Vajcia rozšľahajte, pridajte obyčajný aj vanilkový cukor, kým sa nevytvorí hustá pena. Osoľte, pridajte rozpustené maslo a znova prešľahajte.

Do vaječnej zmesi pridajte med, prášok do pečiva a múku. Miešajte dohladka, pridajte jablká a po lyžiciach rovnomerne dávajte na cesto.

Zapekaciu misu vymastite olejom, pridajte cesto a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 30 minút.

Medová baklava

Ingrediencie

  • 180 g cukru
  • 3 pl smotany
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 250 ml mlieka
  • 1 lyžička medu
  • 60 g masla
  • 440 g múky
  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • orechy

Postup

Zmiešajte mlieko, kyslú smotanu, rozpustené maslo a soľ. Múku a prášok do pečiva zmiešajte oddelene. Tekutú zmes nalejte k múke, vypracujte cesto, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pôsobiť 10-15 minút.

Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú rozvaľkajte na tenkú vrstvu (čím tenšia, tým lepšie) a nechajte odstáť 10-15 minút.

Potom vrstvu rozvaľkajte pomúčeným valčekom na cesto obtočte ho so všetkými kúskami cesta. Okraje potrite vodou a zaistite.

Vytvorenú roládu nakrájajte ostrým nožom pod uhlom 45 stupňov na kúsky hrubé 2 cm, v hrubostennom hrnci rozohrejte veľké množstvo slnečnicového oleja a opečte na ňom polotovary do zlatista. Prebytočný olej utrite papierovými utierkami.

Cukor zalejte vodou, priveďte ho k varu a pridajte med. Cesto namáčajte do vytvoreného sirupu, vyberte a okamžite môžete servírovať na tanier. Všetko ešte posypte nasekanými orechmi podľa vlastného výberu.

 

Zdroj: sovkusom.ru