Hlavným hrdinom týchto lahodných dezertov je med. Tento zdravý a chutný produkt je už dlho považovaný za vhodnú náhradu cukru pri pečení. Inšpirujte sa a pripravte vašej rodine chutné dezerty či už na oslavu alebo na nedeľné posedenie pri káve.
Medový koláč s tvarohovým krémom
Ingrediencie
- 180 g múky
- 2 lyžice medu
- 250 g cukru
- 2 vajcia
- 2/3 pl sódy
- 2 žĺtky
- 2/3 pl prášku do pečiva
- 400 g tvarohu
- 50 g masla
- vanilka na špičke noža
Príprava
Zmiešajte 150 g cukru, pridajte sódu bikarbónu, prášok do pečiva, vajíčka a med a šľahajte mixérom na maximálny výkon. Zmes dajte do vodného kúpeľa a za občasného miešania zohrievajte, kým sa nezdvojnásobí. Potom nechajte úplne vychladnúť
Keď zmes vychladne, pridajte múku a vymieste si cesto. Nechajte ho v chladničke 4 hodiny. Potom cesto rozdeľte na 3 časti, vytvarujte z nich 15 cm „placky“ a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Korpusy pečte 5 minút pri 150 stupňoch. Papier ihneď odstráňte, aby sa nelepil. Pomocou taniera alebo pokrievky orežte okraje koláčov a zarovnajte ich. Odrezky vráťte do rúry ešte na pár minút.
V hlbokej miske si rozšľahajte tvaroh, žĺtky, zvyšný cukor a vanilku. Pridajte olej a dajte to na mierny oheň. Zmes premiešame a keď sa objavia bublinky, varte to ďalšie 2-3 minúty do zhustnutia.
Korpusy potrite horúcim krémom a vrch posypte rozdrobenými odrezkami. Ak chcete, môžete koláč ozdobiť nasekanými orechmi. Keď dezert vychladne, dajte ho do chladničky na 4 – 5 hodín alebo najlepšie na noc.
Muffíny s medom
Tieto chutné medové muffiny sú vyrobené bez vajec, masla alebo kyslej smotany. Ale chuťovo nie sú o nič horšie, ako tie klasické. Skvelá voľba pre tých, ktorí chcú dopriať niečo sladšie aj počas diéty. Ak máte radi oriešky a sušené ovocie, pridajte trochu do cesta, bude to ešte chutnejšie.
Ingrediencie
- 250 ml prevarenej teplej vody
- 2 lyžice medu
- 90 g cukru
- 320 g múky
- 100 ml slnečnicového oleja
- 1,5 lyžičky sódy
- štipka soli
Príprava
Zmiešajte vodu, med, cukor, soľ a slnečnicový olej.
Múku a sódu bikarbónu zmiešajte, následne preosejte do misky s medom a zľahka šľahajte, aby ste rozdrobili hrudky. Cesto by malo byť tekuté.
Prelejte ho do formičiek na muffiny. Mali by ste zaplniť 2/3 obsahu. Muffiny pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 20 minút.
Jablkový koláč s medom
Ingrediencie
- 3 lyžice medu
- 1/2 lyžičky soli
- 10 g kypriaceho prášku
- 180 g cukru
- 3 vajcia
- 150 g masla
- 15 g vanilkového cukru
- 250 g múky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 500 g jabĺk
Príprava
Jablká umyte, ošúpte a zbavte jadierok. Ovocie nakrájame na malé kúsky a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Vajcia rozšľahajte, pridajte obyčajný aj vanilkový cukor, kým sa nevytvorí hustá pena. Osoľte, pridajte rozpustené maslo a znova prešľahajte.
Do vaječnej zmesi pridajte med, prášok do pečiva a múku. Miešajte dohladka, pridajte jablká a po lyžiciach rovnomerne dávajte na cesto.
Zapekaciu misu vymastite olejom, pridajte cesto a koláč pečte v rúre vyhriatej na 200 stupňov 30 minút.
Medová baklava
Ingrediencie
- 180 g cukru
- 3 pl smotany
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
- 1 lyžička medu
- 60 g masla
- 440 g múky
- 250 ml vody
- štipka soli
- orechy
Postup
Zmiešajte mlieko, kyslú smotanu, rozpustené maslo a soľ. Múku a prášok do pečiva zmiešajte oddelene. Tekutú zmes nalejte k múke, vypracujte cesto, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pôsobiť 10-15 minút.
Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú rozvaľkajte na tenkú vrstvu (čím tenšia, tým lepšie) a nechajte odstáť 10-15 minút.
Potom vrstvu rozvaľkajte pomúčeným valčekom na cesto obtočte ho so všetkými kúskami cesta. Okraje potrite vodou a zaistite.
Vytvorenú roládu nakrájajte ostrým nožom pod uhlom 45 stupňov na kúsky hrubé 2 cm, v hrubostennom hrnci rozohrejte veľké množstvo slnečnicového oleja a opečte na ňom polotovary do zlatista. Prebytočný olej utrite papierovými utierkami.
Cukor zalejte vodou, priveďte ho k varu a pridajte med. Cesto namáčajte do vytvoreného sirupu, vyberte a okamžite môžete servírovať na tanier. Všetko ešte posypte nasekanými orechmi podľa vlastného výberu.