Recept: Nakladané paradajky mojej babky – TOTO JE HITOM KAŽDEJ RODINY

Pripravte si nakladané paradajky so zaujímavou zálievkou plnou rôznorodých chutí, ktoré vytvoria originálny celok.

Ingrediencie

  • 8 kg paradajok
  • 5 litrov vody
  • 350 g soli
  • 2 čili papričky
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1 koreň chrenu
  • 1 paprika
  • 5 pl cukru
  • 1 zväzok malinových listov
  • 1 zväzok višňových listov
  • 1 zväzok ríbezľových listov

Postup

Množstvo uvedených ingrediencií je vhodné na 10-litrovú nádobu. Nádobu dobre umyte a osušte na slnku. Stredne pevné paradajky dôkladne opláchnite.

Nechajte ich vyschnúť a medzitým si pripravte zálievku. Obyčajnú jedlú soľ rozpustite vo vode a všetko dobre premiešajte.

Na dno nádoby položte niekoľko lístkov ríbezlí, čerešní a malín. Koreň chrenu nakrájajte na polovicu, podobne ako feferónky a strúčiky cesnaku – niečo z toho popridávajte k listom.

Na vrstvu týchto listov a ďalších ingrediencií poukladajte väčšinu pripravených paradajok. Na ne dajte zvyšok papriky a cesnaku.

Nakoniec pridajte aj zvyšné množstvo paradajok. Mali by vám vzniknúť 2-3 vrstvy. Poslednú vrstvu paradajok prikryte voňavými bylinkami.

Do nálevu pridajte cukor. Miešajte a nechajte sediment usadiť. Paradajky následne zalejte zálievkou a prikryte vekom. Oxid uhličitý by sa mal voľne uvoľňovať.

Ak dáte paradajky na chladné miesto, budú pripravené po mesiaci. Na teplom mieste (aspoň pri izbovej teplote) budú paradajky pripravené do 3 dní.

 

Zdroj: sovkusom.ru