Ako záhradkár už 10 rokov používam hnojivo z cibuľových šupiek. Lepšie nenájdete

Podľa Federácie prírodnej poľnohospodárskej výroby (IFOAM) je budúcnosťou ekologické poľnohospodárstvo. Pesticídy a syntetické hnojivá sú samozrejme veľmi účinné, ale rovnako toxické pre pôdu, samotné rastliny aj ľudí. Navyše, kto by bol povedal, že mnohé z nich môžu byť nahradené hnojivom z cibuľových šupiek.

польза луковой шелухи

Bezpečné, dostupné a cenovo prijateľné celoročné riešenie. Existujú dva dobré dôvody, prečo by ste cibuľové šupky mali zbierať od akéhokoľvek záhradníka, Po prvé, nachádza sa v nich akaricíd, ktorý odpudzuje a ničí vošky, blchy, roztoče, húsenice, roztoče, ich larvy a iný hmyz nebezpečný pre sadenice. Vaše sadenice obídu aj baktericídne choroby, najmä múčnatka, fytoftóru zemiakovú či hnilobu koreňov.

удобрение из луковой шелухи

Po druhé, množstvo stopových prvkov a bioflavonoidov zlepšuje chuť a zloženie ovocia a aktivuje ich dozrievanie. Dokonca ani milovníci zeleniny nemusia vedieť, že cibuľové hnojivo je tajomstvom ich sladkých paradajok. Faktom je, že po spracovaní stúpa množstvo cukru v ovocí. Bezpečné prírodné zloženie je vhodné práve na hnojenie úrody!

удобрение из лука рецепт

Najefektívnejšie využitie cibuľového výluhu pre nasledujúce výsadby:

  • paradajky
  • baklažán
  • cuketa
  • uhorky
  • papriky
  • jahoda
  • lesné jahody

 

Recept na hnojivo z cibuľových šupiek

Potrebujete:

  • pol litrové sklo šupiek
  • 4 l vody

использование луковой шелухи

Použite sklo, ktoré je plné až po okraj cibuľovou šupkou. Pripravte si vopred 4 litre vriacej vody, zalejte ňou šupky a varte v hrnci na miernom ohni 15 minút. Nechajte vychladnúť a lúhujte 12 hodín. Pripravený výluh je koncentrát, ktorý sa musí riediť stojatou vodou (nie bezprostredne z vodovodného kohútika, ale stojatá alebo pramenitá) v pomere 1 ku 6.

Poznámka: šupka žltej cibule je oveľa užitočnejšia ako biela a účinnejšia ako červená, pri ktorej by ste museli použiť dvojnásobné množstvo na výrobu výluhu..

применение луковой шелухи в быту

Hnojenie rastlín uskutočňujte, keď nie je jasné slnko: po západe slnka alebo za oblačného počasia. Odporúča sa to urobiť po polievaní a nie viac ako raz za 8 dní. Okrem toho, vysoké sadenice (výhonky uhoriek alebo rajčiakové sadenice) sa najlepšie ošetrujú rozprašovačom. Prajeme vám, aby sa vám podarilo vypestovať kráľovskú úrodu!

zdroj:takprosto.cc

Back To Top