Čo sa stane s vaším telom ak budete týždeň jesť každý deň zeler?

Zeler je známy už od nepamäti. V minulosti mu ľudia pripisovali magické vlastnosti a verili, že je schopný do domu priniesť šťastie, preto ho používali ako dekoráciu, ale aj ako liek.

 

Neskôr objavili aj jeho výživové vlastnosti a začali ho používať ako jedlo. Listy aj korene zeleru sa považujú za vynikajúcu potravinu. Používa sa v čerstvom ako aj v sušenom stave na výrobu šalátov, polievok, marinád, omáčok aj studených pokrmov. Stonky aj korene tejto rastliny sa prekrásne hodia ako príloha.

 

Rastú tri druhy zeleru: koreňový, listový a stopkový. Koreňový už v prvom roku vyrastie do obrovských rozmerov a môže dosiahnuť až 1,5 kg. Je kompletne pokrytý korienkami a má neveľké listy s dutými stopkami na vrchole.

Listová odroda tejto zeleniny sa vyznačuje silnou a bohatou rozvetvou listov, ktoré rastú na dlhých stopkách, a tiež silne rozvetveným koreňovým systémom.

какие полезные свойства у сельдерея

Stopkový zeler sa vyznačuje dlhými stopkami. Môžu dosiahnuť až pol metra, ale koreňové plody sa tomuto druhu netvoria.

 

Zeler nie márne nazývajú „komorou zdravia“. Ak si ho každodenne budete pridávať do stravy, môžete predísť mnohým chorobám, očistíte a omladíte svoje telo, upevníte imunitu. A práve úžasným vlastnostiam tejto zeleniny sa bude venovať náš článok.

Vlastnosti zeleru

Zeler sa právom považuje za jeden z najužitočnejších produktov. Je dobre známy ľuďom, ktorý sa zaoberajú zdravým stravovaním, kvôli zaujímavému fenoménu: množstvo kalórií, ktoré obsahuje, je menšie ako množstvo kalórií, ktoré sú potrebné na jeho strávenie.

 

Tento fakt je však bohužiaľ klamlivý, ale je pravda, že zeler obsahuje veľmi málo kalorií (8-16 kalórií na 100g), čo ho robí vhodnou voľbou pre tých, ktorý chcú schudnúť.

Zeler tiež má veľmi nízky glykemický index, blízky nule. To je dôležité pre ľudí s cukrovkou a tých, ktorí požívajú nízko-sacharidovú stravu.

 

100 gramov zelera vám zabezpečí 33% odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorého deficit sa spája s osteoporózou, rôznymi druhmi rakoviny a zubnými kazmi.

Zeler je cenným zdrojom antioxidantov a okrem širokého spektra vitamínov a minerálov obsahuje aj nasledovné fytonutrienty: flavonoidy, fenolové kyseliny, flavóny, fytosteroly.

Mocná zmes antioxidantov nachádzajúca sa v zelere, znižuje riziko vzniku takých chorôb ako rakovina, degenerácia žltej škvrny v oku, artritída, a Alzeihemerova choroba.

Ak budete zeler jesť každý deň, môžete nielen schudnúť, ale aj celkovo posilniť váš organizmus. Zbavíte sa nadbytočných kilogramov a aj každodennej únavy. A to je len malá časť toho, čo s vaším telom dokáže urobiť tento prírodný lekár.

Výhody zelera pre zdravie

  1. Pomôže vám zbaviť sa nadbytočnej váhy
    Pravidelná konzumácia zelerovej šťavy pred jedlom pomáha zbaviť sa tuku. Zeler obsahuje veľmi málo kalórií a zároveň je aj bohatý na vlákninu a práve táto kombinácia znižuje tendenciu prejedať sa a utlmuje pocit hladu.
  2. Odstráni nepríjemný zápach z úst
    Zeler akoby bol špeciálne navrhnutý na boj s nerpíjemným zápachom z úst. Za hlavnú príčinu tohto problému sa považuje nedostatočná hygiena ústnej dutiny. Pri nesprávnom čistení zubov zostanú v ústnej dutine čiastočky jedla, ktoré podporujú šírenie škodlivých baktérií. Žuvanie zelerovej stonky vám pomôže hneď dvakrát: jej drsný povrch odstraňuje zvyšky jedla aj zo zadnej časti jazyka a prírodné vlákna pomáhajú očisťovať zuby. Ak sa teda niekedy ocitnete bez zubnej kefky, žuvanie zelerovej stonky po jedle sa pre vás stane výborným riešením problému.
  3. Lieči kĺby
    Protizápalové vlastnosti zeleru pomáhajú znižovať opuchy v kĺboch čím poskytujú obrovskú úľavu ľuďom trpiacim reumou, dnou, aj artritídou. Plus močopudné účinky zabraňujú hromadeniu kryštálov kyseliny močovej, ktoré sú zodpovedné za diskomfort v oblasti kĺbov.
  4. Zlepšuje trávenie
    Kombinácia vlákniny a vysoký obsah vody robí zeler jedným z najefektívnejších pomocníkov trávenia. Diéta bohatá na vlákninu sa odporúča pri hemoroidoch, zápche, cukrovke dokonca srdcových problémoch. Ale ak trpíte hnačkou, zeler by ste so svojho jedálnička mali vylúčiť.
  5. Znižuje cholesterol a krvný tlak
    Výskumníci z univerzity v Chicagu dokázali, že látka ftalín, nachádzajúca sa v zelere je schopná znížiť úroveň cholesterolu až o 7% a krvný tlak až o 18%. Preto ak trpíte vysokým tlakom alebo máte veľa cholesterolu v krvi, vyskúšajte túto zeleninu.
  6. Upokojuje nervy a znižuje nespavosť
    Často pociťujete stres? Potrebujete sa rýchlo uvoľniť? Zjedzte pred spánkom trochu zeleru. Medzi jeho priaznivé vlastnosti patrí aj upokojujúci vplyv na nervový systém. Aj sám veľký Hippokrates odporúčal zelerovú kašu ako utišujúce a ľahké antidepresívum. Ak zájdete do lekárne a prezriete si zoznam látok, ktoré obsahujú prípravky na spanie, uvidíte, že do mnohých sa pridáva extrakt zo zelera.
  7. Pomáha vám vyrovnať sa s pálením záhy
    Ak vás tieto problémy trápia často, odložte si na raňajky niekoľko stoniek zelera. Budete prekvapení ako dobre vám pomôže vyrovnať sa nepríjemným pálením záhy.
  8. Posilňuje potenciu
    Ešte aj naši deduškovia vedeli, aký dôležitý je zelerový koreň pre mužov, pretože táto liečivá rastlina má schopnosť garantovane zlepšiť potenciu. V dávnych časoch dokonca existovala tradícia servírovať mladomanželom pred svadobnou nocou jedlá s prídavkom čerstvého zeleru. Štúdie ukázali, že zeler zvyšuje množstvo feromónov v mužskom pote, čím sa muž stáva pre ženy atraktívnejším. Podľa názoru vedcov, zeler obsahuje androsterón – steroid prírodného pôvodu – ktorého vyššia koncentrácia je zodpovedná za vylučovanie týchto feromónov.
  9. Zvyšuje vašu aktívnosť
    Koreň zelera je užitočný bojovník s únavou. Nachádzajú sa v ňom biologicky aktívne látky a éterické oleje, ktoré zvyšujú výkonnosť a vitalitu, znižujú únavu, zvyšujú odolnosť voči stresu a zlepšujú kvalitu spánku.
  10. Spomaľuje procesy starnutia
    Výskumy tiež ukázali, že konzumácia tejto zeleniny je veľmi prospešná pre starších ľudí a ľudí v zrelom veku. Zeler je schopný spomaliť procesy starnutia a zvládnuť stareckú demenciu. Je pozoruhodné, že pri jeho konzumácii sa zlepšuje pamäť. A mužom sa odporúča ho jesť viac, aby sa zbavili chronickej prostatitídy.
  11. Lieči rany
    Sú známe aj liečivé rastliny listov zelera. Aby ste rýchlo uľavili popáleninám, rezom, zápalom, modrinám a iným kožným narušeniam, použite obklady zo zelerového odvaru. Vysušené a rozdrvené listy zalejte pohárom vriacej vody a nechajte lúhovať 2 hodiny. Tento prípravok tiež môžete použiť aj vnútorne, aby ste očistili váš organizmus od toxínov.

Kontraindikácie

Zeler by sa mal používať nanajvýš opatrne u ľudí, ktorá majú gastritídu alebo vredy na žalúdku. Obsahuje totiž kyseliny, ktoré môžu vyvolať nové následky choroby.

Tiež by ho nemali používať ľudia, ktorým zlyhávajú obličky alebo majú pankreatitídu. Odporúča sa tiež znížiť jeho konzumáciu budúcim a dojčiacim matkám.

Ak nemáte žiadne z kontraindikácií neexistuje dôvod prečo by ste nemohli využiť všetky pozitívne vlastnosti koreňov, stopiek aj listov tejto zeleniny. Pridaním tejto chrumkavej zeleniny do vašej stravy si môžete užiť chutné jedlo, schudnúť, zabrániť rozvoju mnohých chorôb, očistiť organizmus a nervový systém a dokonca aj zvýšiť vaše libido.

Zeler je jednou z tých druhou zeleniny, ktorým väčšina ľudí nevenuje dostatočné miesto v strave. A to je veľká škoda, pretože sa nedá pochybovať o jeho pozitívnom vplyve na telo a celkový organizmus.

Ak ste doteraz v jedle používali len korene mrkvy a jej vňať ste vyhadzovali, tak len preto, lebo ste nevedeli aké úžasné vlastnosti má. Tu je 5 faktov, ktoré dokazujú, že výhody mrkvovej vňate pre ľudský organizmus sú nepopierateľné.

zdroj: takprosto.cc

Back To Top