Dôvody, prečo by ste mali začať piť vodu aj počas jedenia

Každý vie, aké dôležité je každý deň vypiť dostatok čistej vody. Naše telo to potrebuje na efektívny výkon životne dôležitých funkcií. Koniec koncov, voda odstraňuje toxíny, zlepšuje metabolické procesy, reguluje telesnú teplotu a zvyšuje výkon. Prebieha však búrlivá debata o tom, či je možné piť vodu s jedlom.

person eating foodunsplash

Mnoho ľudí si myslí, že pitie vody s jedlom škodí tráveniu a spôsobuje hromadenie toxínov, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Je obyčajný pohár vody skutočne taký zlý?

Voda môže byť aj škodlivá

Proces trávenia sa začína hneď, ako sa jedlo dostane do úst. Slinné žľazy produkujú sliny, ktoré zvlhčujú potraviny, uľahčujú ich prehĺtanie a obsahujú enzýmy, ktoré ich pomáhajú rozkladať. V žalúdku sa čiastočne strávené jedlo zmieša so žalúdočnou šťavou. Táto zmes je známa ako trávenina. Tá je v tenkom čreve niekoľko hodín a práve v ňom prebieha hlavné trávenie a vstrebávanie živín.

three persons sitting on chair in front of tableunsplash

Existuje obľúbený mýtus, že zapíjanie jedla riedi žalúdočnú kyselinu. Zástancovia tohto stanoviska sa domnievajú, že tekutina môže výrazne urýchliť odchod tuhej potravy zo žalúdka.

Vzhľadom na to sa predpokladá, že skrátenie kontaktu jedla so žalúdočnou kyselinou a tráviacimi enzýmami nepriaznivo ovplyvňuje trávenie. Voda však prechádza žalúdkom priamo do čriev bez toho, aby sa zdržiavala. V súlade s tým nemá nič spoločné s rýchlosťou trávenia tuhého jedla.

Stojí za to zdôrazniť, že zapíjanie jedla môže byť v istom prípade škodlivé. Ak pijete, pretože jedlo je príliš suché alebo ťažko žuvateľné, nie je dostatočne spracované enzýmami zo slín a nie je rozdelené na optimálnu veľkosť. V dôsledku toho je horšie stráviteľné.

people eating at the tableunsplash

Prečo je voda prospešná počas konzumácie jedla?

Pitie vody pri jedle pomáha predchádzať prejedaniu sa. Pitie vody počas jedenia urýchľuje pocit plnosti. Malý dúšok vody zväčší objem v žalúdku, čo vám umožní skôr vedieť, že ste plní.

Nakoniec treba pripomenúť, že všetko je potrebné robiť s mierou. Vodu pite pomaly a po malých dúškoch, potom docielite požadovaný efekt.

Ak vás tento článok zaujal, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru