Tento druh kvasu sa vyrába z bežne dostupných produktov. Dôležitou súčasťou nápoja je aj med, ktorý mu dodáva osobitú chuť a arómu.
Ingrediencie:
- 400 g suchárov
- 6,5 litra vriacej vody
- 100 g medu alebo cukru
- 15 g sušeného droždia alebo 45 g čerstvého
- 50 g chrenu
Postup
Vložte sucháre do čistej nádoby a zalejte vriacou vodou, premiešajte. Nechajte odstáť 4 – 6 hodín.
Pridajte cukor a droždie, premiešajte, zakryte a nechajte pôsobiť 12 – 24 hodín.
Zakvasenú zmes preložte do litrovej nádoby.
Zvyšok preceďte cez niekoľko vrstiev gázy.
Pridajte med, nasekaný chren, premiešajte. Nechajte 2 hodiny odstáť, preceďte a rozlejte do fliaš s dobrými uzávermi.
Do každej fľaše pridajte 4 – 5 hrozienok.
Tip: Ak nemáte radi medovú chuť a arómu, tak stačí pridať cukor. Chren môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv.
Kvas skladujte na chladnom mieste, v pivnici alebo v chladničke.
Zdroj: souspark.ru