Tento koláč je ideálny na sviatočný stôl. Všetky ingrediencie sú ľahko dostupné a nepotrápia ani vašu peňaženku. Vyskúšajte a určite neoľutujete!
Potrebujete:
- 5 vajec
- 160 gramov cukru
- 120 gramov pšeničnej múky
- 40 gramov škrobu
- 8 gramov vanilkového cukru
Krém:
- 250 mililitrov mlieka
- 2 žĺtky
- 100 gramov cukru
- 10 gramov pšeničnej múky
- 10 gramov škrobu
- 100 gramov kondenzovaného mlieka
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 300 gramov masla
Na potretie korpusov:
- 200 mililitrov vody
- 2 lyžice kondenzovaného mlieka
Poleva:
- 100 gramov tmavej čokolády
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- jahody na ozdobu
Postup
Zapekaciu misu (priemer 22 cm) vysteľte papierom na pečenie.
Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte nadýchanú penu a potom postupne pridávajte obyčajný a vanilkový cukor. Pokračujte v šľahaní, kým nevznikne nadýchaná konzistencia. Následne pridajte žĺtky a všetko dobre premiešajte.
Zmiešajte múku so škrobom a v dvoch krokoch ich pridajte do vyšľahanej zmesi. Pomocou špachtle všetko jemne premiešajte.
Cesto preneste do formy a vložte do rúry. Pečte pri teplote 170 stupňov 45 minút. Hotový piškótový korpus nechajte vychladnúť. Následne ho zabaľte do potravinovej fólie a umiestnite na niekoľko hodín do chladničky. Potom ho prerežte na 3 rovnaké časti.
Nalejte si teplú vodu do misy, pridajte kondenzované mlieko a premiešajte.
Pripravte krém. Nalejte mlieko do hrnca a zohrejte ho bez toho, aby začalo vrieť. Žĺtky vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme múku a škrob. Opäť poriadne premiešajte a za stáleho miešania postupne prilievajte horúce mlieko.
Zmes nalejte do hrnca, preložte ho na plameň, za stáleho miešania povarte až do zhustnutia a potom ďalšie 2 minúty. Hotový krém zakryte fóliou a nechajte úplne vychladnúť.
Maslo vyšľahajte metličkou do hustej nadýchanej konzistencie . Potom pridajte trochu krému a kondenzované mlieko. Všetko poriadne premiešajte.
Zostavte koláč. Prvý korpus potrite kombináciou vody a kondenzovaného mlieka a následne pridajte krém. Naň položte ďalší korpus a zopakujte ten istý postup (zmes na potretie + krém).
Nakoniec pridajte aj tretí korpus. Potrite ho pripravenou zmesou a tenkou vrstvou krému. Takto pripravenú tortu vložte na 20-30 minút do chladničky. Po uplynutí času ho opäť potrite zvyšným krémom a vložte na noc do chladničky.
Čokoládu rozpustite spolu s olejom vo vodnom kúpeli.
Roztopenú čokoládu naneste na tortu, napríklad po okrajoch a na vrch rozložte čerstvé jahody. Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte.
Zdroj: shponder.com