Recept: Lahodná krémová torta, ideálna nielen na narodeninovú oslavu

Tento koláč je ideálny na sviatočný stôl. Všetky ingrediencie sú ľahko dostupné a nepotrápia ani vašu peňaženku. Vyskúšajte a určite neoľutujete!

Potrebujete:

  • 5 vajec
  • 160 gramov cukru
  • 120 gramov pšeničnej múky
  • 40 gramov škrobu
  • 8 gramov vanilkového cukru

Krém:

  • 250 mililitrov mlieka
  • 2 žĺtky
  • 100 gramov cukru
  • 10 gramov pšeničnej múky
  • 10 gramov škrobu
  • 100 gramov kondenzovaného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 300 gramov masla

Na potretie korpusov:

  • 200 mililitrov vody
  • 2 lyžice kondenzovaného mlieka

Poleva:

  • 100 gramov tmavej čokolády
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • jahody na ozdobu

Postup

Zapekaciu misu (priemer 22 cm) vysteľte papierom na pečenie.

Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte nadýchanú penu a potom postupne pridávajte obyčajný a vanilkový cukor. Pokračujte v šľahaní, kým nevznikne nadýchaná konzistencia. Následne pridajte žĺtky a všetko dobre premiešajte.

Zmiešajte múku so škrobom a v dvoch krokoch ich pridajte do vyšľahanej zmesi. Pomocou špachtle všetko jemne premiešajte.

Cesto preneste do formy a vložte do rúry. Pečte pri teplote 170 stupňov 45 minút. Hotový piškótový korpus nechajte vychladnúť. Následne ho zabaľte do potravinovej fólie a umiestnite na niekoľko hodín do chladničky. Potom ho prerežte na 3 rovnaké časti.

Nalejte si teplú vodu do misy, pridajte kondenzované mlieko a premiešajte.

Pripravte krém. Nalejte mlieko do hrnca a zohrejte ho bez toho, aby začalo vrieť. Žĺtky vymiešajte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme múku a škrob. Opäť poriadne premiešajte a za stáleho miešania postupne prilievajte horúce mlieko.

Zmes nalejte do hrnca, preložte ho na plameň, za stáleho miešania povarte až do zhustnutia a potom ďalšie 2 minúty. Hotový krém zakryte fóliou a nechajte úplne vychladnúť.

Maslo vyšľahajte metličkou do hustej nadýchanej konzistencie . Potom pridajte trochu krému a kondenzované mlieko. Všetko poriadne premiešajte.

Zostavte koláč. Prvý korpus potrite kombináciou vody a kondenzovaného mlieka a následne pridajte krém. Naň položte ďalší korpus a zopakujte ten istý postup (zmes na potretie + krém).

Nakoniec pridajte aj tretí korpus. Potrite ho pripravenou zmesou a tenkou vrstvou krému. Takto pripravenú tortu vložte na 20-30 minút do chladničky. Po uplynutí času ho opäť potrite zvyšným krémom a vložte na noc do chladničky.

Čokoládu rozpustite spolu s olejom vo vodnom kúpeli.

Roztopenú čokoládu naneste na tortu, napríklad po okrajoch a na vrch rozložte čerstvé jahody. Hotový koláč nechajte vychladnúť a podávajte.

 

Zdroj: shponder.com