Najchutnejšie dezerty sú sladkosti s čerstvého ovocia. Ponúkame vám jeden z najjednoduchších receptov na dezerty, ktorý nevyžaduje pečenie, čo znamená, že prípravu zvládne aj vaše dieťa.
Ak nemáte čerstvé ovocie, môžete použiť mrazené, pred varením ich stačí rozmraziť.
Potrebujete:
- 1 kg kyslej smotany alebo šľahačky s akýmkoľvek obsahom tuku
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 300 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 2 pl cukru
- 100 ml studeného mlieka
- 10 g želatíny (1 balenie)
Postup
Čerstvé jahody umyte sa umyjú a nechajú na papierovej utierke, aby sa zbavili prebytočnej vody, nakrájajte ich na plátky, posypte cukrom a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút. Keď jahody pustia šťavu, umiestnite ich na malý plameň a povarte 2 minúty, kým nezačnú vrieť.
Zmiešajte si studené mlieko so želatínou a nechajte ju napučať.
Ešte teplé jahody rozmixujte v mixéri do pyré. Ak nemáte radi jahodové semiačka, môžete pyré pretlačiť cez jemné sitko a zbaviť sa ich.
Zahrejte mlieko so želatínou vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre tak, aby bola želatína úplne napučaná a rozpustená.
Kyslú smotanu vyšľahajte do mäkkej peny a potom do nej pridajte kondenzované mlieko, pomaly a postupne ho nalievajte bez toho, aby ste prestali šľahať. Krém bude oveľa chutnejší, ak použijete domácu šľahačku alebo kyslú smotanu. Prilejte vychladnuté teplé mlieko so želatínou a ešte trochu prešľahajte.
Polovicu výslednej hmoty nalejte do jahôd a všetko opatrne premiešajte.
Ak chcete vytvoriť koláč, môžete si vziať silikónový pekáč alebo bežnú formu a vystlať ju potravinovou fóliou – pomôže vám to ľahšie a rýchlejšie vytiahnuť dezert z formy a obrátiť ho. Do stredu nelejte ružovú zmes, potom opäť bielu a takto to striedajte, kým všetko nespotrebujete.
Vložte dezert do chladničky: môžete na niekoľko hodín, ale pochúťka bude ešte chutnejšia, ak ju tam necháte na celú noc. Dezert po vybratí z chladničky vyklopte na rovný tanier a ozdobte plátkami jahôd.