Recept: Cuketová Adžika sa hodí do nejedného pokrmu – zásobte sa na zimu!

Pripravte si chutnú zmes z rôznych druhov zeleniny, ktorá bude mierne korenistá, pikantná, aromatická a hustá. Môžete ju podávať s rôznymi mäsovými jedlami alebo ju natrieť na hrianky či pridať do sendvičov.

Potrebujete

  • 2 kg cukiet
  • 200 g mrkvy
  • 200 g sladkej papriky
  • 1 kg paradajok
  • 3 čili papričky – podľa chuti
  • 3 hlávky cesnaku
  • 140 g paradajkovej pasty
  • 120 g rastlinného oleja
  • 100 g cukru
  • 80 ml octu
  • Soľ

Postup

Cuketu a mrkvu nakrájame na kúsky.

Rada: ak je cuketa mladá, potom semená neodstraňujte, ak nie, radšej sa ich zbavte.

Paradajky zaparte vriacou vodou a zbavte šupky.

Pomocou mlynčeka na mäso pomelieme všetku zeleninu a preneste to do hrnca.

Priveďte to do varu na prudkom ohni a za občasného miešania povarte 20 minút.

Pridajte tam cukor, paradajkovú pastu, rastlinný olej a soľ podľa chuti.

Po zovretí povarte 10 minút a podľa chuti pridajte čili papričky.

Varte ďalších 10 minút, pridajte nasekaný cesnak a ocot, priveďte to k varu a povarte 5 minút.

Prelejte to do sterilizovaných nádob a uzatvorte vekami, pretočte dnom nahor, zabaľte do utierok a nechajte tak, kým úplne nevychladnú.

 

Zdroj: .