Recept: Narodeninová torta, s ktorou si s láskou zaspomínate na vaše detstvo

Zaspomínajte si na staré dobré časy a pripravte si tento skvelý dezert v podobe torty, s ktorou sa okamžite prenesiete do vášho detstva.

Na prípravu piškótového korpusu potrebujete:

  • 5 vajec
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • štipka soli a vanilky

Na prípravu bielkovo-orechového korpusu potrebujete:

  • 3 bielky
  • 100 g cukru
  • 60 g orechov
  • 20 g polohrubej múky

Na krém potrebujete:

  • 300 g masla
  • 270 g cukru
  • 3 žĺtky
  • 180 ml mlieka
  • 1 pl koňaku

Na potretie korpusov:

  • 70 g cukru
  • 80 ml vody
  • 1 pl koňaku

Postup

Orechy nasekajte nožom.

Zmiešajte bielky s lyžicou cukru a vyšľahajte z nich hustú bielu penu.

Zvyšok cukru zmiešajte s orechmi a múkou.

Následne si zmiešajte zmes bielkov a orechov a vložte to do okrúhlej formy, ktorú si vopred vysteľte papierom na pečenie.

Pečte to na 130 – 150 stupňoch asi 2 – 2,5 hodiny.

Na krém si zmiešajte všetky ingrediencie okrem masla. Dajte to na sporák a varte, kým nezískate hustú konzistenciu. Plameň nastavte na minimum a neustále to miešajte.

Keď krém zhustne, odstráňte ho z plameňa a nechajte ochladiť.

Zmäknuté maslo rozdeľte na menšie kúsky a vyšľahajte. Následne k nemu po častiach za stáleho šľahanie pridajte krém.

Pre sirup zmiešajte všetky produkty. Koňak je možné nahradiť iným alkoholom.

Na piškótové cesto si zmiešajte vajcia s cukrom a soľou, vyšľahajte ich do hustej, nadýchanej a stabilnej zmesi. Podľa chuti môžete pridať vanilku.

Múku preosejte a po častiach ju pridávajte do cesta bez toho, aby ste ho prestali šľahať.

Pečte na 180 stupňoch 20 až 25 minút.

Upečené cesto nechajte vychladnúť a rozrežte ho na 2 kúsky. Odrezky pomeľte v mixéri.

Každý korpus potrite pripraveným „sirupom“.

Tortu môžete zostaviť podľa vlastného uváženia: korpusy postavte v ľubovoľnom poradí a potrite ich bohatým množstvom krému.

Boky a vrch taktiež potrite krémom a posypte rozmixovanými odrezkami.

Vrch môžete ozdobiť zvyšným krémom pomocou nástavcov a potravinovej farby. Vďaka nej si zmeníte farbu krému a môžete zaexperimentovať.

Hotovú tortu odložte na niekoľko hodín do chladničky.

 

Zdroj: .

Back To Top