Pripálenú špinu z hrncov vyčistíte takto ľahko. Tieto triky na čistenie v kuchyni oceníte zlatom

Len málo ľudí baví upratovanie kuchyne … Čistenie digestora, umývanie chladničky a obkladov nás môže z času na čas priviesť do šialenstva. Ponúkame vám preto niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu umyť aj to, čo sa zdá byť nemožné.

Mastnotu a usadeniny môžete z mriežky na digestore odstrániť do 15 minút! Mriežku najskôr demontujte a následne ju namočte na 15 minút do roztoku vody, soli a kyseliny citrónovej (na 1 liter vody budete potrebovať 4 lyžice soli a 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej).

Ak sa mastnota a sadza nedajú týmto spôsobom odstrániť, skúste rošt prevariť v danom roztoku.

уборка кухни без химии

 

Aktivované uhlie vám pomôže umyť pripálenú panvicu či hrniec! Potrebujete si rozdrviť niekoľko tabliet aktívneho uhlia na prášok a vysypať ho na postihnuté miesto. Po 20 minútach pridajte do panvice trochu studenej vody. Po pol hodine môžete nádobu umyť a odstrániť zvyšky uhlia.

Každý majiteľ multivariča vie, že ohrievací článok zariadenia musí byť neustále čistý.

Čo však robiť, ak ešte zostali zvyšky jedla? Pomôže vám čistá handra a sóda bikarbóna!

Namočte si mokrú handru do sódy bikarbóny a pretrite ňou znečistený povrch. Zvyšky sódy odstráňte čistou vlhkou handričkou a vykurovacie teleso vytrite dosucha.

gra yand black rice cooker                    unsplash

Roztok octu a vody v rovnakom pomere vám pomôže umyť chladničku a zbaviť sa nepríjemného zápachu. Po umytí odporúčame chladničku nechať niekoľko hodín vetrať.

Radikálnejšou metódou je čistenie chladničky amoniakom. Po utretí stien nechajte chladničku vetrať celý deň.

assorted beverage bottles and cans in refrigerator       unsplash

 

Efektívne riešenie pri čistení kuchynských dlaždíc od mastnoty. V 4 litroch teplej vody si rozpustite 4 lyžice boraxu, 100 mililitrov octu a 100 mililitrov amoniaku. Kontaminovaný povrch je potrebné týmto Vytvorený roztok naneste na kontaminovaný povrch a zľahka ho pretrite. Kachličky budú žiariť ako z reklamy!

tray of apples near brown bottleunsplash

 

Zmes rastlinného oleja a sódy vám pomôže vyčistiť kuchynské skrinky od mastnoty (zložky by mali byť zmiešané v rovnakých pomeroch). Zmes aplikujte na potrebné miesta a nechajte pôsobiť 30 minút. Po uplynutí tejto doby ju odstráňte pomocou špongie.

two brown wooden bar stoolsunsplash

Toto je najjednoduchší spôsob, ako rýchlo vyčistiť mixér! Ihneď po použití spotrebiča do misky pridajte trochu vody a niekoľko kvapiek prostriedku na umývanie riadu. Potom už len musíte zapnúť mixér a podržať tlačidlo 20 sekúnd. Po uplynutí tejto doby misku a nože opláchnite vodou.

 

Mnoho kuchárov odporúča nepoužívať na mletie korenia mlynček na kávu, pretože éterické oleje, ktoré sa pri tom uvoľňujú, sa dostanú aj do kávy. Ak urobíte takúto chybu, nerozčuľujte sa. Na nápravu situácie stačí v prístroji zomlieť hrsť surovej ryže.

black ceramic bowl on brown wooden boxunsplash

 

Vyčistiť strúhadlo na syr vám pomôže obyčajný štetec. Tvrdé štetiny ľahko odstránia zvyšky syra či iné lepivé produkty.

person grating cheeseunsplash

 

Aj starý odpadkový kôš je potrebné z času na čas vyčistiť! Za týmto účelom si pripravte ľad zo zmesi vody a octu v rovnakých pomeroch – potom ho už len stačí vložiť do vedra. Keď sa ľad roztopí, opláchnite nádobu pod tečúcou vodou.

 

Zmes octu a soli pomôže odstrániť stopy od kávy na porcelánových hrnčekoch. Obe ingrediencie si zmiešajte v rovnakom pomere a aplikujte na postihnuté miesta. Po 30 minútach všetko umyte ako zvyčajne.

focus photo of white ceramic cup filled with coffeeunsplash

Zdroj: takprosto.cc

Back To Top