Na prípravu potrebujete:
- 150 g cukru
- 120 g masla
- 1 čl jedlej sódy
- 2 vajcia
- 4 pl kakaa
- 220 g múky
- Štipka soli
Na prípravu krému:
- 600 g smotany alebo bieleho jogurtu
- 120 g práškového cukru
- 2 pl kakaa
- 200 g tmavej čokolády
Postup
Aby bol koláč dokonalý, použite kvalitné kakao, ktoré dodá čokoláde úžasnú chuť a arómu.
Preosejte múku a kakao – premiešajte to so soľou.
Maslo rozpustite, zmiešajte s cukrom a zahrievajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Priveďte to k varu a pridajte sódu.
Zmes po pridaní sódy začne peniť.
Pridajte najskôr jedno vajce a šľahajte dohladka, následne aj druhé a premiešajte.
Po častiach začnite pridávať kakao a múky – premiešajte.
Cesto vypracujte rukami, vytvarujte si valček a nakrájajte ho na 12 kúskov s hrúbkou 3-4 mm.
Každý kúsok rozvaľkajte na placku a opečte na suchej panvici 3 minúty z každej strany.
Takto upečte aj zvyšné kúsky cesta. Keď vychladnú, zarovnajte ich a z odrezaných zvyškov urobte posýpku.
Čokoládu roztopte a nechajte vychladnúť.
Kyslú smotanu vymiešame s práškovým cukrom dohladka, pridáme kakao a premiešajte.
Zmiešajte kyslú smotanu s čokoládou a vymiešajte si hladkú konzistenciu.
Vyformujte si koláč – každý kúsok cesta potrite krémom, posypte posýpkou a dajte na 3 hodiny do chladničky.