Ako správne kvasiť kapustu: vo vlastnej šťave a bez pridania soľanky! Jednoduchý spôsob.

Chrumkavá kapusta s lákavou vôňou jabĺk a príjemnou kyslosťou sa hodí či už na prípravu polievok alebo ako ingrediencia do slaného koláča.

Niekedy zlyhajú aj skúsení bojovníci kulinárskeho frontu: ich kapusta má ďaleko od vyššie popísaného ideálu. Použite tento recept a niekoľko zaujímavých tipov, aby ste si zabezpečili zásoby kyslej kapusty a tešili sa z jej skvelej chuti a úžasnej chrumkavosti až do jari!

 

Ako pripraviť chutnú a chrumkavú kyslú kapustu:

  1. Od konca septembra je čas na zber neskorých odrôd kapusty. Je logické, že sa to zhoduje so začiatkom obdobia zberu úrody. Pamätajte: skoré odrody kapusty s mäkkými listami nie sú vhodné na kvasenie!
  2. Drevené sudy, najmä dubové, sú ideálnou nádobou na kyslú kapustu. Nič sa ale nestane, ak použijete smaltovanú či sklenenú nádobu.
  3. Kapusta bude mäkká v prípade, ak k nej nepridáte dostatočné množstvo soli. Spoľahnite sa na svoju chuť, ale optimálny pomer je 1 polievková lyžica soli na 1 kg kapusty.

  1. Pridanie mrkvu do kapusty – posilní vás ďalšími vitamínmi a dodáva sladkosť. Netreba to však preháňať, môže sa stať, že kapusta stmavne. Bude vám stačiť 100 g na 1 kg kapusty.
  2. Počas prvých 2-3 dní aktívneho kvasenia nezabudnite niekoľkokrát denne poprepichovať kapustu drevenou paličkou ( napríklad vareška). Zabezpečíte tak uvoľnenie oxidu uhličitého, ktorý ovplyvňuje ako chuť, tak aj chrumkavosť kapusty.

  1. Kapusta by sa nemala prekvasiť! Na 4. až 5. deň, a ak máte doma teplo, ju preložte na chladné miesto.

 

Pozrite sa aj na tento jednoduchý a osvedčený recept na kyslú kapustu. Ak budete postupovať podľa všetkých odporúčaní, dostanete na tanier nielen skvelú prílohu, ale aj hlavné jedlo.

Ingrediencie

  • 3 kg bielej kapusty
  • 300 g mrkvy
  • 3 pl soli
  • 1 pl cukru
  • 2 bobkové listy
  • 5-6 ks celého nového korenia
  • 2 klinčeky

 

Príprava:

  1. Olúpte kapustu od horných listov, prekrojte ju na polovicu, vyberte hlúbik. Nakrájajte ju na pásiky, najlepšie rovnakej hrúbky.
  2. Kapustu posypte cukrom a soľou, dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu, korenie a premiešajte.
  3. Preložte kapustu do pripravenej nádoby, snažte sa ju čo najviac zatlačiť. Na vrch položte nejakú záťaž a zakryte to gázou. Nechajte kysnúť pri izbovej teplote.

  1. Nezabudnite kapustu prepichnúť drevenou paličkou a včas odstráňte penu. Po 3 – 4 dňoch, keď sa tvorenie peny zastaví, odstráňte z nej záťaž, nádobu uzavrite a odložte na chladné miesto. Kapusta je pripravená na konzumáciu.

 

zdroj: http://megazvezda.info/

Back To Top