Pripravte si chutné zásoby z jahôd, ktoré majú teraz svoju hlavnú sezónu.
Jahodový kompót
Jahodový kompót sa pripravuje ťažšie, ako kompót z iného ovocia, pretože tieto bobule sú pomerne jemné a ľahko sa rozvaria. Jahody by sa mali popreberať, dať do sitka a ponoriť do misky s vodou. Po odtečení vody ich preložte do hrnca a zalejte horúcim, ale nie vriacim sirupom.
Bobule nechajte v sirupe 4 – 5 hodín, potom ich sceďte, preložte do sklenených pollitrových nádob, zalejte rovnakým sirupom a zatvorené ich ponorte na 10-15 minút do vody s teplotou 85 °C. Nakoniec viečka dôkladne zatočte.
Na 1 liter sirupu použite 750 g cukru a 0,5 litra vody.
Jahodový kompót bez vody
Dobre umyté a očistené bobule vložte do smaltovanej misy a posypte cukrom. Po 8-10 hodinách, keď sa šťava z bobúľ uvoľní pôsobením cukru, ich zakryte, vložte do skiel a zalejte šťavou.
Sterilizujte 10 minút. V takto pripravenom kompóte môžu byť bobule skladované v celku. Sklá dobre zatvorte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Na 1 kg bobúľ použite 250 g cukru.
Jahodový džem
Jahody umyte a nechajte z nich odtiecť vodu. Následne ich ponorte do horúceho sirupu a za stáleho miešania a odstraňovania peny ich povarte.
Za 30-35 minút od začiatku vretia bude džem hotový. Na konci varenia môžete pridať kyselinu citrónovú – džem získa dobrú farbu.
Horúci džem nalejte do vyhriatych suchých nádob, a keď vychladnú, prikryte ich celofánom namočeným vo vodke a zaviažte. Keď sa z džemu stane tekutina, musíte poháre nechať sterilizovať 15-20 minút a zrolovať viečka.
Na 1 kg bobúľ použite 1 kg cukru, 250 ml vody (namiesto vody je lepšie použiť 250 ml kyslej šťavy: červené ríbezle, jablká, slivky alebo egreše.
Jahodový lekvár
Umyté a osušené bobule pretlačte cez sitko, trochu povarte bez cukru vo vlastnej šťave. Do vriacej zmesi pridajte cukor a povarte 25 minút od začiatku varu. Teplý lekvár nalejte do pohárov, zatvorte a vložte do hrnca s vriacou vodou na 30 minút.
Na 1 kg jahôd použite 750 g cukru.
Jahodový lekvár trochu inak
Veľmi príjemnú chuť lekváru získate, ak do jahodového pyré pridáte pyré z ríbezlí alebo nie úplne zrelých jabĺk, ktoré obsahujú viac pektínu. Lekvár uvarte na požadovanú hustotu a premiestnite do zaváracích pohárov.
Na 1 kg jahodového pyré použite 0,5 litra pyré z ríbezlí alebo nezrelých jabĺk a 1 kg cukru.
Jahody vo vlastnej šťave
Preberte ich, odstráňte stopky, opláchnite a nechajte odkvapkať. Jahody naukladajte do nádob a posypte kryštálovým cukrom. Mali vy vyčnievať nad okraje hrdla.
Keď sa jahody usadia a zarovnajú s okrajmi hrdla, prikryte ich viečkami a sterilizujte vo vriacej vode po dobu 5-10 minút.
Potom sklá poriadne uzatvorte a skladujte ich na tmavom mieste, pretože pod vplyvom slnečného žiarenia jahody strácajú farbu.
Na pollitrovú nádobu použite 200 g cukru.