Tento recept dokáže pripraviť aj skutočný začiatočník, ktorý si chce osvojiť skúsenosti zo sveta pečenia. Makovú plnku občas nahradím kúskami sušeného ovocia zmiešaného s medom alebo práškovým cukrom, vlašskými orechmi…
Čo na to potrebujete?
- 180 g masla (zmrazené)
- 2 žĺtka
- 120 g smotany
- 75 g cukru
- 300-350 g múky
- Štipka soli
- Vanilkový cukor
Plnka:
- 2 bielky
- 75 g cukru
- 200 g spareného maku
- 50 g vlašských orechov
- 40 g masla
- Vanilkový cukor
Postup
Žĺtka zmiešajte so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom a smotanou. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
Tip: Pri tomto teste musia byť všetky potraviny chladené. Ak nemáte maslo, môžete ho nahradiť kvalitným margarínom.
Múku preosejte a nastrúhajte do nej zmrazené maslo. Všetko premiešajte vidličkou, aby sa zmes neroztopila.
Prilejte vaječnú zmes do múky a masla, premiešajte vareškou a potom rukami.
Ak je cesto lepivé, pridajte ešte trochu múky. Vložte ho do vrecka a následne do chladničky.
Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na tenkú vrstvu.
Mak zmiešajte s nasekanými orechmi, cukrom a bielkami. Ak sú bielky veľké, použite 1 a pozrite sa na konzistenciu.
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnikovú vrstvu, rovnomerne rozložte časť plnky, zrolujte a nakrájajte na jednotlivé kúsky
To isté robte aj s druhou časťou cesta.
Formu na pečenie vysteľte papierom a naukladajte naň pripravené koláče.
Rúru predhrejte na 200 stupňov a pečte asi 25 minút.
Vychladnuté rolády posypte práškovým cukrom.
Zdroj: povarlol.com