Zakorenenie ruží: Stačí, ak do plastovej fľaše nasypete piesok

Existuje niekoľko účinných tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť požadovaný výsledok pri zakoreňovaní ruží. V tomto prípade vám na to bude stačiť 1 plastová fľaša a piesok.

Ruže narežte na odrezky dlhé asi 20 cm. Odstráňte prebytočné listy, na vrchu nechajte 2 – 3.

Zospodu ostrým kancelárskym nožom urobte z jednej a druhej strany ostrý zárez, akoby ste chceli jeden koniec odrezku zabrúsiť. Tým sa stimuluje stonka k rastu koreňov.

Na dne plastovej fľaše urobte otvory pomocou spájkovačky alebo iného pohodlného a cenovo dostupného nástroja na odtok prebytočnej vody.

Do fliaš nasypte obyčajný piesok. Cez hrdlo fľaše zasuňte odrezky do piesku. Do jednej 5 litrovej fľaše za zmestia približne 4 odrezky.

Každú fľašu dobre zalejte vodou.

Fľašu pevne uzatvorte a položte ju na stabilné miesto, kde je svetlo, no nie na priamom slnku a bez prievanu. Týmto spôsobom si vytvoríte akési mini-skleníky na odrezky.

Keďže sa vlhkosť odparuje (v závislosti od poveternostných podmienok), pridajte vodu, ale nepreplievajte to. Po 10 dňoch ruža uvoľní prvé nové listy.

Po mesiaci je možné odrezky vybrať z fľaše a skontrolovať korienky. Pri dodržaní všetkých podmienok (teplota, svetlo, včasné zalievanie), odrezky ruže sa dobre zakorenia a je možné ich zasadiť na trvalé miesto.

 

Zdroj: cpykami.ru