Recept: Jablkové kysnuté koláče, ako od babičky. 25 gramov droždia, 260 ml vody a ešte…

Koláče s jablkami sú klasikou, ku ktorej sa opakovane radi vraciame. Nasledujúci recept sa pripravuje z kysnutého cesta a lahodnú chuť upečených koláčov si zamilujú všetci členovia vašej rodiny.

Čo na to potrebujete?

  • 25 g droždia
  • 260 ml vody
  • 120 g cukru
  • 3 g vanilky
  • 80 g masla
  • 1 čl soli
  • 2 jablká
  • 570 g polohrubej múky
  • 1 vajce

Postup

Čerstvé droždie, 80 g cukru a vanilku pridajte do teplej vody. Následne pridajte aj zmäknuté maslo, soľ a premiešajte.

Prisypte preosiatu múku a vypracujte si elastické a pevné cesto. Misu prikryte fóliou, uterákom a nechajte 10 minút nakysnúť.

Cesto rozdeľte na 12 častí a každú vyformujte do tvaru buchiet. Prikryte ich rovnakým spôsobom a nechajte odstáť ďalších 10 minút.

Jablká olúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte ich na strúhadle. Posypte zvyšným cukrom a premiešajte.

Pracovnú dosku posypte múkou a každú buchtu rozvaľkajte tak, aby vám vznikli placky. Na každej urobte podlhovasté rezy bez toho, aby ste ich dokončili.

Naneste jablkovú plnku na okraj cesta, kde nie sú zárezy. Pozdĺžne rezy roztiahnite a touto časťou zakryte plnku koláča, okraje jemne zatlačte.

Koláče položte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ho vajíčkom. Nechajte 20 minút podkysnúť a pečte pri teplote 180°C 30 minút.

Hotové koláče s jablkami sú nenahraditeľnou pochúťkou pri pití čaju. Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru

 

Back To Top