Vyberajte nábytok a dekorácie do obývačky a pochváľte sa obývačkou ako z katalógu

Nadčasová, útulná – aj takáto by mala byť obývačka. V obývačke trávime počas pandemických obmedzení najviac času a práve preto sa v nej prirodzene chceme cítiť čo najpohodlnejšie.

Nájsť zaujímavé inšpirácie na zariaďovanie, resp. modernizáciu obývačky môžeme nielen na internete, ale aj v časopisoch o bývaní. Prirodzene, každý z nás túži po obývačke ako z katalógu.

 

Ak uvažujete nad kompletnou rekonštrukciou týchto priestorov, vyberajte nábytok a dekorácie do obývačky a pochváľte sa obývačkou ako z katalógu.

 

Moderné gauče 

Gauče sú dôležitými súčasťami obývačiek a pri kompletnej rekonštrukcii, čiže pri kompletnej výmene nábytku a dekorácií, by sa mali vyberať ako prvé. Pri výbere gaučov je potrebné zohľadňovať viacero vecí. V prvom rade je potrebné zohľadniť priestorové možnosti. Iné gauče budete kupovať do priestranných otvorených obývačiek v moderných rodinných domoch, iné zase do bytových obývačiek s obmedzenými priestorovými možnosťami.

Zohľadniť by sa malo aj to, či hľadáte gauč na sedenie, leňošenie, alebo spanie.

 

Čo sa týka farebného prevedenia, ak preferujete minimalistický štýl, inú ako bielu, béžovú a svetlú sivú farbu nevyberajte. Práve tieto farby vám otvárajú možnosti rôznych kombinácií. Dajú sa totiž kombinovať prakticky so všetkými farbami a práve preto po takýchto gaučoch siahajú aj tí, ktorí zrovna nie sú úplnými fanúšikmi škandinávskeho štýlu.

 

Vyberať si môžete z rohových pohoviek, rozkladacích pohoviek a gaučov, z dvojmiestnych pohoviek a gaučov, trojmiestnych pohoviek a gaučov a štvormiestnych pohoviek a gaučov.

 

V prípade, že potrebujete vytvoriť lôžko na spanie pre návštevy, uprednostňujte rozkladacie pohovky a gauče. Sú stvorené pre viac, než obyčajné sedenie. Keď sklopíte opierku, vytvoríte z nej štýlovú posteľ nielen pre návštevy. Takéto pohovky a gauče sa využívajú aj v malých bytových obývačkách, ale pekne vyniknú aj v priestranných obývačkách.

Jednoduché minimalistické obývacie steny 

Kým kedysi v obývačkách dominovali veľké obývacie steny, dnes sa skôr kladie dôraz na jednoduchosť a vzdušnosť. K moderným gaučom a pohovkám sa vám budú do obývačky hodiť jednoduché minimalistické obývacie steny, ktoré sa budú skladať z komody pod TV a z jednej, či z dvoch závesných políc.

 

Nič viac vám totiž v obývačke netreba. Ak sa teda chcete pochváliť obývačkou ako z katalógu, vyberajte si jednoduchú minimalistickú obývaciu stenu. Takéto obývacie steny vám opticky nezmenšia obývačku. Ak aj budete potrebovať opticky zväčšiť obývačku, môžete si pomôcť okrúhlymi zrkadlami.

 

Mapy na stenu 

V obývačkách, konkrétne nad gauče, umiestňujeme na steny predovšetkým obrazy. Buď sú to obrazy na plátne s prírodnými motívmi, alebo stále viac populárne abstraktné obrazy.

Veľmi populárne sú aj nástenné plagáty v ráme, ale predovšetkým mapy na stenu.

Mapy na stenu prinesú do obývačky originalitu, nadčasovosť a stanú sa modernou dekoráciou, ktorá bude dokonale ladiť s moderným vybavením obývačky.

 

Vybrať si budete môcť z kovovej nástennej dekorácie v čiernej farbe v tvare mapy sveta. Z máp na stenu vás môže osloviť aj mapa na stenu na kvalitnom syntetickom plátne, pod ktorým sa skrýva korková vrstva.

 

Okrem nich si môžete vyberať z viacdielnych obrazov s mapou sveta, či z obrazov v drevenom ráme s mapou sveta.

 

Ostatné dekorácie 

Okrem mapy na stenu si môžete do obývačky kúpiť svetlé úložné košíky z morskej trávy, drevené (poprípade sádrové) dekoračné písmenka, biele dizajnové vázy, jednofarebné závesy po zem a množstvo farebných dekoračných vankúšov, ktoré necháte vyniknúť na gauči.

Cez zimu oceníte aj prítomnosť teplej deky z hrubej priadze vo farbe, ktorá je v obývačke dominantná.

Zdroj obrázka 1: {Yuganov Konstantin} / Shutterstock.com
Zdroj obrázka 2: {Pixel-Shot} / Shutterstock.com