Nečakajte na zázrak: Kedy stojí za to kontaktovať urológa

Urológ je lekár, ktorý diagnostikuje, predchádza a lieči choroby močovej a pohlavnej sústavy. Jeho návštevu však mnohí ľudia odkladajú alebo vôbec neriešia, čo končí závažnými ochoreniami, ktorých riešenie je už neskôr náročné a zdĺhavé.

Kedy je potrebná urologická starostlivosť?

V ideálnom prípade by ste mali riešiť objednanie k odbornému lekárovi tohto zamerania raz ročne, aj keď sa u vás nevyskytnú žiadne ťažkosti. Obzvlášť dôležité je to pre mužov, pretože návšteva tohto odborníka je pre nich do istej miery podobná návšteve žien u gynekológa.

Zástupcovia silnejšieho pohlavia, ktorí prekročia hranicu štyridsať rokov, by mali kontaktovať tohto špecialistu dvakrát ročne. Urológ diagnostikuje a v prípade potreby predpíše liečbu chorôb močového mechúra, močovodov, močovej trubice, prostaty a mužských pohlavných orgánov.

Ak sa vyskytnú problémy v genitourinárnej sfére, mnoho pacientov, najmä mužov, je v rozpakoch navštíviť tohto lekára, pretože považujú tieto problémy za príliš osobné a intímne. Výsledkom je, že choroba graduje a jej odstraňovanie je oveľa ťažšie. Preto je potrebné liečiť urologické choroby, keď sa objavia prvé príznaky, v takom prípade sa zotavíte rýchlejšie a bez nepríjemných komplikácií.

Pokiaľ teda niektoré poruchy v tejto oblasti dlhodobo pozorujete aj vy, neváhajte si dobrého urológa v Bratislave alebo okolí vyhľadať a navštíviť.

Príznaky, pri ktorých je potrebné zbystriť pozornosť

Dôvodom kontaktovania urológa by mali byť nasledujúce alarmujúce príznaky:

  • narušenie procesu močenia: časté alebo falošné nutkanie, ťažkosti, bolestivosť, svrbenie alebo pálenie s výtokom moču;
  • výtok krvi, hlien s močom, výskyt neprirodzeného zápachu v ňom;
  • prudká zmena objemu močenia;
  • pocit, že sa močový mechúr úplne nevyprázdnil;
  • hnisavý, hlienový alebo krvavý výtok z močovej trubice;
  • bolesť, ťahanie a rezanie bolesti v bedrovej oblasti, najmä sprevádzané zvýšeným krvným tlakom a opuchom;
  • mužské problémy: nedostatočná erekcia a poruchy ejakulácie;
  • zmena farby semennej tekutiny, vzhľad nečistôt krvi alebo hnisu v nej;
  • viditeľné vonkajšie patologické zmeny na vonkajších pohlavných orgánoch u mužov: začervenanie, svrbenie, opuch atď .;

Samozrejme, nečakajte, kým sa objavia. Z vašej strany to znamená, sledovať svoje telo, viac prihliadať na zdravú stravu a životný štýl. Nosiť pohodlné nohavice a byť pravidelne pod dohľadom odborníka. Tak nečakajte na zázrak a konajte včas.

Autor fotky: Karolina Grabowska na Pexels
Back To Top