Malý byt so šikovným dizajnom: 30 m2 funkčného interiéru

Interiér maličkého bytu by mal byť čo najjednoduchší, štýlový a praktický. Ako šikovne rozdeliť priestor na funkčné zóny, no zároveň sa vyhnúť pocitu stiesnenosti? Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky sme sa rozhodli pozrieť sa na konkrétny príklad – byty, plocha ktorých neprevyšuje 30 m2.

Voľné plánovanie

Plán malého bytu, 30 m2

Prvou výhodou tohto malého bytu je jeho plán. V podstate ide o jednu pravouhlú miestnosť bez stien a priečok. Prakticky tu niet predsiene, kuchyňa je spojená s ostatným priestorom a kúpeľňa je celkom malá. Bez ohľadu na malú plochu bytu sme dokázali jeho priestor rozdeliť na jednotlivé zóny.

Vhodné rozdelenie malého bytu na zóny

Pomocou sadrokartónových priečok, podláh rôznych farieb a menšieho pódia v kuchynskej zóne sme rozčlenili priestor a vizuálne oddelili jednu zónu od druhej.

 

Kuchynský interiér v malom byte

 

Interiér malej predsiene

Interiér predsiene v malom byte

Interiér malej kúpeľne

Práca so svetlom

Dôležitú úlohu pri zariaďovaní malého bytu zohráva aj škála farieb. Zvolili sme štandardnú škálu pre malé priestory. Bielu farbu sme však harmonicky doplnili jarnými farebnými odtieňmi – orgovánovou farbou závesov a zelenou farbou izbových rastlín. Na farebné vyváženie priestoru sme v zóne obývacej miestnosti použili podlahu v tmavšom teplom odtieni, v kuchyni a v predsieni sme dali prednosť skôr svetlým podlahám.

Zóna – jedáleň

Zóna – obývacia miestnosť

Lesk a osvetlenie

Bodové osvetlenie po obvode celého stropu

V interiéri je dostatočné množstvo lesklých povrchov, ktoré vizuálne daný priestor rozjasňujú. Pokiaľ ide o osvetlenie, skutočným pokladom tohto bytu je panoramatické okno s nádherným jarným výhľadom. Umožňuje zaplniť byt prirodzeným svetlom, čo je v malom priestore nesmierne dôležité. Okrem toho, sú po obvode celého stropu nainštalované bodové svetlá. Vďaka nim možno kedykoľvek v priebehu dňa vytvárať rozličné svetelné scenáre.

Lesklé dvierka a šatníky

Veľké panoramatické okno

Maximálna funkčnosť

Kde uložili všetky veci a kam skryli priestor na spanie? Tento byt je plný prekvapení a originálnych riešení. Napríklad, vedľa zóny jedálne je pohodlné miesto na oddych. V skutočnosti je pod ním ukrytá posteľ, ktorú možno v prípade potreby vysunúť a zase zasunúť späť. V byte je tiež prakticky neviditeľný šatník, do ktorého sa bez problémov zmestí všetko oblečenie. Okrem toho, sú tu vstavané poličky a ukryté skrinky, ktoré pomohli vytvoriť v byte poriadok.

Strohý interiér malého bytu

Posteľ sa vysúva spod pódia

Zrkadlové dvere v predsieni

Vďaka inteligentným úložným systémom bolo možné urobiť tento interiér strohým a zároveň funkčným.

Zdroj: www.novate.ru