7 šikovných tipov ako dokonale vysmažiť zemiačiky! Lepšie ako v reštaurácií

Ako len možno odolať chutným vyprážaným zemiakom so zlatou kôrkou?! Chutia všetkým, dokonca aj tým, ktorí pokladajú toto jedlo za škodlivé a mastné. Občas si predsa možno dopriať také lahodné, domáce jedlo, ktoré nám chutí už od detstva… 

Avšak nie každý vie dokonale vysmažiť zemiaky – niekomu sa rozpadajú, iný z nich má kašu alebo ich príliš prepečie, prípadne sa mu lepia na panvicu, prihárajú, sú suché…

Dnes si predstavíme niekoľko pravidiel ako pripraviť chutné smažené zemiaky.

Pravidlo č. 1

Zemiaky po očistení a nakrájaní musíme bezpodmienečne namočiť do chladnej vody. Voda musí byť chladná, aby zo zemiakov vstrebala škrob. Ak použijeme teplú alebo horúcu vodu, škrob zostane v zemiakoch a hotové jedlo bude pripomínať skôr dusené zemiaky. Škrob vo vnútri zemiakov bráni vzniku zlatistej kôrky, preto je nevyhnutné odstrániť ho namočením zemiakov do vody. Čím sú zemiaky mladšie, tým dlhšie by mali byť ponorené vo vode. Najlepšie je nechať ich namočené aspoň 30 minút, prípadne hodinu.

Pravidlo č. 2

Po odmočení treba zemiaky dôkladne vysušiť. Najlepšie ak zemiaky precedíte pomocou cedidla, a potom ich vysušíte na papierových servítkach. Môžete sušiť aj na textilnej utierke. Zemiaky musia byť suché, pretože zvyšky vody bránia pri vzniku zlatistej kôrky. Voda v spojení s horúcim tukom môže tiež spôsobiť škvrny na vašej zástere alebo kuchynskom vybavení.

Pravidlo č. 3

Panvica musí byť rozpálená a olej na nej zohriaty. Neoplatí sa šetriť olejom, zemiaky v ňom musia byť ponorené. Nezabúdajte, že obľúbené hranolky sa vyprážajú vo veľkom množstve vriaceho oleja.

Pravidlo č. 4

Solíme a koreníme až po tom, ako sú zemiaky hotové. Ak posolíte zemiaky počas smaženia, alebo ešte skôr, zemiaky vypustia vlhkosť, ktorá zabráni vzniku zlatistej kôrky. Keď sú zemiaky hotové, naložte ich na tanier dierkovou naberačkou, z ktorej nadbytočný olej odtečie. Potom posoľte a okoreňte.

Pravidlo č. 5

Nikdy nezakrývajte zemiaky pokrievkou počas praženia. Aby mali zemiaky zlatistú a chrumkavú kôrku, treba ich vyprážať na odkrytej panvici.

Pravidlo č. 6

Neklaďte príliš mnoho zemiakov na panvicu. Optimálne sú 2 až 3 vrstvy. Nie viac.

Pravidlo č. 7

Chcete pridať hotovým zemiakom pikantnú arómu a chuť? Tak pred prípravou zemiakov osmažte na rozohriatom oleji niekoľko strúčikov cesnaku. Keď bude dozlatista usmažený, vyberte ho a začnite v tom istom oleji pražiť zemiaky.

Ak do rozpáleného oleja vhodíte vetvičku rozmarínu a za niekoľko minút ju vyberiete, hotové zemiaky budú mať príjemnú bylinkovú arómu a ľahkú príchuť.

Zdroj: 5oclockgreenwich.com

Back To Top