Popol z dreva: 14 využití, o ktorých ste ešte nepočuli

Máte vo svojom dome pec, krb alebo radi grilujete na záhrade? V tom prípade ste si už neraz položili otázku, čo sa dá urobiť so zvyšným popolom. Je toho veľa. Mnohí sú zvyknutí na to, že ho vyhodia. Ale po pozretí sa na tento zoznam to už nebude nutné…

  1. „Kúpeľ“ pre hydinu

Zmiešajte popol a piesok v pomere 1: 1, vysypte to do debničky, starej pneumatiky alebo na zem, kde sa vtáky zvyčajne vyskytujú. Týmto spôsobom sa zbavia parazitov.

  1. Chráňte svoje ruže pred slimákmi

Popol rozložte v širokom kruhu okolo každej stonky vašich ruží. To ochráni vaše rastliny pred útokmi slimákov.

  1. Hnojenie kompostu

Zmiešajte malé množstvo dreveného popola a kompostu. Obohatí ho to. Ale nepridávajte príliš veľa, aby ste nevytvorili príliš kyslú zmes. Váš kompost to bude milovať!

  1. Hnojivo na trávnik

Trávniky milujú popol, ktorý je bohatý na živiny. Popol z dreva obsahuje 10 až 25% vápnika, 1 až 4% horčíka, 5 až 15% draslíka a 1 až 3% fosforu. Perfektný kokteil! Malé množstvo popola rozsypte na trávnik.

  1. Univerzálny čistič

Popol zmiešajte s vodou, kým sa nevytvorí konzistencia pasty. Pomocou špongie môžete umyť špinavý riad alebo vyčistiť linku. Túto pastu je možné použiť aj na čistenie skla na dverách od rúry. Dobre funguje aj na škvrny na drevenom nábytku. Pastu je možné použiť na leštenie strieborných predmetov. Buďte opatrní, zmes zbrusuje povrchy! A nezabudnite na ochranné rukavice.

  1. Hnojivo pre paradajky

Popol je bohatý na draslík, vápnik a oxid kremičitý. A paradajky túto zmes látok zbožňujú. Položte trochu popola na hriadku, aby ste im pomohli rýchlejšie rásť.

  1. Roztápa ľad

Je chodník alebo príjazdová cesta pri vašom príbytku pokrytá ľadom? Posypte ho popolom. Netrvá to dlho a ochráni vás to pred pádom.

  1. Rýchlejšie roztopenie snehu

Popol je tiež veľmi účinný pri rýchlom topení snehu. Prečo? Keďže popol má zásaditú povahu, sneh sa topí. A ak je vonku slnečný deň, tmavá farba popola dodáva snehu ešte viac tepla vďaka čomu sa proces topenia urýchli.

  1. Proti riasam

Popol zabraňuje množeniu rias vo vode. Aby to fungovalo, nemusíte sa ani veľmi snažiť. Polievková lyžica popola vystačí na 3 800 litrov vody! Veľmi užitočné, keď sa potrebujete starať o jazierko alebo rybník vo svojej záhrade.

  1. Odstránenie nepríjemného zápachu

Ak sa chcete zbaviť nepríjemného zápachu z toalety, zabaľte popol do handry alebo starého trička a položte ho napríklad vedľa topánok. Ak chcete z vášho psa odstrániť nepríjemný zápach, posypte srsť popolom a potom ho prečešte kefou. Nepríjemný zápach sa stane minulosťou.

  1. Pranie staromódnym spôsobom

Popol je možné použiť aj na pranie. Hoci ide o pomerne dlhší proces, funguje to. Popol (nie uhlie) sa zaleje vodou a nechá sa lúhovať, až kým nebude voda mydlová. Potom sa voda opatrne zleje (alebo sa prefiltruje cez gázu) a v tejto vode sa varí špinavá bielizeň.

  1. Starostlivosť o ovocné stromy

Posypte popolom ovocné stromy: marhule, broskyne, čerešne … kôstkové ovocie to miluje! Rovnako ako jablone.

  1. Odplašenie vošiek

Ak sú vaše rastliny napadnuté voškami alebo iným plaziacim sa hmyzom, rastliny dôkladne navlhčite a posypte ich preosiatym popolom. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno zmyte. Všetok hmyz zomrie alebo zmizne. Táto metóda veľmi dobre funguje aj s paradajkami.

Bonusová rada

Keď si farbíte vlasy a po opláchnutí máte na pokožke nejaké stopy, odstránite ich pomocou popola. Konček handričky navlhčite do popolového roztoku s vodou a zotrite stopy na pokožke. Potom hlavu umyte ešte raz a stopy po farbe už budú minulosťou. Pomôže to vždy, kde už nič iné nefunguje.

 

Zdroj:takprosto

Back To Top