Hlien sa hromadí v krku? Existujú 3 jednoduché spôsoby, ako znížiť jeho produkciu v tele

Ľudská nosová sliznica dokáže človeku spôsobiť nemálo problémov. Mnoho ľudí sa po nádche sťažuje na hromadenie hlienu v krku.

Sliznice v celom ľudskom tele neustále vytvárajú akési výlučky. Prirodzená tvorba sekrétov nosnou dutinou je jednou z ochranných funkcií ľudského organizmu. Zachytáva prachové častice, choroboplodné zárodky a baktérie.

Vďaka nemu sa vzduch ohrieva na telesnú teplotu, vlhkosť sa zvyšuje z 50-60 na asi 90%. To pomáha optimalizovať cirkuláciu vzduchu v pľúcach.

 

Príliš veľké množstvo hlienu sa tvorí z nasledujúcich dôvodov:

  • alergia
  • astma
  • bronchitída
  • pľúcne choroby
  • gastroezofageálny reflux
  • cystická fibróza
  • zlá kvalita ovzdušia

Skutočnosť, že množstvo hlienu je nadmerné, môže tiež signalizovať bolesť v krku alebo uchu, chrapot. Ponúkame vám 3 dostupné spôsoby, ako zmierniť tento stav:

  1. Citrónovo-medová zmes
yellow lemon fruits on white surfaceUnsplash

Tento jednoduchý domáci liek má protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. Je schopný upokojiť kašeľ, zabrániť preťaženiu dýchacieho systému a zvyšovať imunitu.

Zmiešajte 2 lyžice citrónovej šťavy s 1 lyžicou medu – konzumujte v malom množstve 3x denne.

shallow focus photography clear glass jar on chopping boardUnsplash

Med nie je vhodný pre deti do 3 rokov kvôli vysokej pravdepodobnosti alergických reakcií a ľudí trpiacich alergiou na peľ. Tiež sa neodporúča konzumovať to počas tehotenstva a dojčenia.

 

  1. Eukalyptový čaj

Antiseptické vlastnosti eukalyptu umožňujú zmierniť stav človeka s infekčnými chorobami horných dýchacích ciest.

brown kettle and white cup on tableUnsplash

Odvar z listov nechajte dobre vylúhovať a pite ho počas dňa po malých dúškoch. Frekvenciu a trvanie môžete konzultovať s vaším lekárom.

 

  1. Inhalácia pary

Jedným z osvedčených spôsobov odstránenia hlienu z dýchacieho systému – parné inhalácie na báze bylín a olejov s antivírusovými vlastnosťami.

Pamätajte! Inhalácie by nemali byť príliš silné ani hlboké, inak by sa infekcia spolu s hlienom mohla dostať do priedušiek. Obzvlášť opatrní buďte pri eukalyptovom oleji. Nepoužívajte ho na liečbu a prevenciu chorôb u detí, počas tehotenstva a dojčenia, ak máte cukrovku alebo ste po operácii.

selective focus photography of anatomy lungsUnsplash

Ak si myslíte, že množstvo hlienu je nadmerné, ale nesúvisí to s alergickými reakciami, infekčnými alebo chronickými ochoreniami, môžete proti tomu zabojovať aj týmto jednoduchými krokmi.

  • Pravidelne zvlhčujte vzduch vo vašej domácnosti
  • Pite viac vody
  • Pridajte do jedálnička bobuľovité ovocie, granátové jablko, sladké drievko, ženšen alebo echinaceu
  • Pravidelne si kloktajte hrdlo vodou a soľou

Ak vás nadmerné množstvo hlienu trápi mesiac alebo dlhšie a sprevádzajú ho bolesti na hrudníku, vykašliavanie krvi a chrčanie, určite vyhľadajte lekára.

 

Zdroj: otozh.com.ua