Jablkový džem „V zime ho milujeme“ podľa receptu mojej babičky. Starý a osvedčený recept!

Jablkový džem určite radi pridávate do koláčov, palaciniek, ale aj na niečo také obyčajné, ako je chlieb s maslom. Ponúkame vám možnosť vyrobiť si lahodný domáci džem, na ktorý môžete použiť bohatú úrodu tohtoročných jabĺk.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg jabĺk (tvrdá odroda)
  • 3 litre vody
  • 3 čl sódy

Sirup:

  • 200 ml vody
  • 800 g cukru
  • 2 pl citrónovej šťavy

Príprava:

  1. Na prípravu džemu potrebujete tvrdú odrodu, aby si počas varenia udržali tvar. Najskôr nalejte 3 litre vody do veľkého hrnca a pridajte sódu bikarbónu.

  1. Jablká nakrájané na podlhovasté kúsky, stred s jadierkami vopred odstráňte. Jablká môžete nakrájať na krájači – bude to rýchlejšie. Preložte kúsky do hrnca s roztokom sódy. Nechajte ich tam na 30-60 minút (pokojne aj dlhšie). Vďaka tomuto procesu si budú jablká počas varenia lepšie držať tvar.
  2. Čo sa týka sirupu, nalejte do ďalšieho hrnca čistú vodu (200 ml), pridajte citrónovú šťavu a cukor. Položte na oheň, priveďte to k varu a nechajte dusiť 5 minút.

  1. Jablká preceďte a preložte do hrnca, v ktorom budete variť džem. Zalejte ich horúcim sirupom, do polovice zakryte pokrievkou a nechajte pôsobiť 8 hodín (najlepšie cez noc).

  1. Jablká priveďte k varu a bez miešania povarte 5 minút. Vypnite oheň. Nezakrývajte ich pokrievkou a nechajte v tomto stave 8 hodín.

  1. Vychladený džem, dajte do sporák, priveďte ho k varu a znova povarte 5 minút na strednom plameni. Dajte vychladnúť a počkajte ďalších 8 hodín. Keď to urobíte tretíkrát, preložte džem do pohárov na zaváranie. Ak chcete získať tekutý džem, povarte ho iba dvakrát. Dobrú chuť!

Domáci jablkový džem podľa tohto receptu je neuveriteľne hustý a môžete si pochutnať aj na kúskoch ovocia.

Páčil sa vám recept? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi! Dobrú chuť!

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top