Jedlá sóda – vynikajúce hnojivo a ochrana celej vašej záhrady! Pozrite sa, čo dokáže

Ak ste si mysleli, že jedlá sóda má využitie iba v kuchyni, veľmi sa mýlite. V záhrade je takmer nenahraditeľná a za pár centov máte perfektnú výživu aj ochranu pred voškami, húsenicami, či koreňovými plesňami. Pomáha rajčinám, baklažánom, uhorkám aj cukete.

Mnoho záhradkárov stále používa v záhrade chemické hnojivá, či chemické ochranné postreky proti škodcom, čo má však následne negatívny vplyv na kvalitu plodov. Pritom obyčajná sóda, ktorá je lacná a bezpečná, poslúži ako skvelé hnojivo pre vaše rastliny a zároveň plní aj výbornú ochrannú funkciu.

Benefity používania jedlej sódy:

  • chráni rastliny pred mikróbmi a hubami
  • pomáha predĺžiť obdobie plodenia
  • zlepšuje chuť plodov
  • pomáha bojovať proti škodcom a chorobám

Ako vidíte, používanie jedlej sódy v záhrade má množstve výhod bez negatívnych vedľajších účinkov. Avšak aby bola sóda užitočným pomocníkom, je potrebné dodržať správny postup. Rovnako tak treba brať do úvahy množstvo, aj intervaly použitia. V opačnom prípade by mohol byť výsledok opačný a rastlinám by ste mohli uškodiť.

Dodržte tieto pravidlá:

  • roztok veľmi dobre premiešajte, až kým nebude hladký
  • postrekujte rastliny pomocou rozprašovača s veľmi malými otvormi
  • postrek vykonávajte večer, aby slnečné lúče nevysušovali vlhkosť listov a nespôsobili ich spálenie
  • ani s postrekom z jedlej sódy by sa to nemalo preháňať a minimálny interval medzi ošetrením by mal byť najmenej 3 dni.

Hnojivo

Potrebujeme:

10 l horúcej vody

2 PL jedlej sódy (1 PL = 25 g)

Postup:

1. Pridajte do vody jedlú sódu a dobre premiešajte, až kým sa úplne a rovnomerne nerozpustí. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

2. Zalejte plodiny pod koreň – ku každej rastline asi v množstve 500 ml.

3. Pre lepšiu účinnosť najskôr zalejte pôdu čistou vodou.

Tento roztok používaný počas obdobia kvitnutia stimuluje plodenie a ak je pôda nadmerne vlhká, hnojivo vám pomôže vyhnúť sa hnilobe koreňov. Táto zmes sa odporúča aj záhradkárom, ktorí pestujú svoje plody na kyslej pôde, pretože ju hydrogénuhličitan odkysľuje.

Recepty proti chorobám a škodcom

Proti plesni

Pleseň postihuje mnoho plodín a vďaka jedlej sóde sa vám podarí proti tomuto problému úspešne bojovať.

Potrebujeme:

50 g jedlej sódy (2 PL )

40 g pracieho mydla

horúcu vodu

10 l vody

Postup:

Mydlo nastrúhajte na strúhadle a úplne ho rozpusťte v horúcej vode. Následne roztok zrieďte s 10 litrami vody, pridajte jedlú sódu a premiešajte. Prelejte roztok do postrekovača a nastriekajte na listy najmä v tých častiach, kde sú najviac postihnuté plesňou. Ak rastliny nie sú vo vážnom stave, spravidla postačuje jeden postrek. Ak nestačí, opakujte ho v intervale 3 dní, až kým pleseň nezmizne.

Proti voškám

Tento malý hmyz je pre záhradkára hotovou katastrofou. Osídľujú spodné časti listov a vysávajú z nich šťavu, čo má za následok vysychanie a odumretie rastliny. Ak sa ich chcete zbaviť, vyskúšajte tento roztok.

Potrebujeme:

2 PL jedlej sódy

40 g pracieho mydla

1 l horúcej vody

2 PL drevného popola

10 l vody

Postup:

Do misky s 1 l teplej vody pridajte popol a nechajte vylúhovať za pravidelného miešania. Pridajte jedlú sódu, mydlo a zrieďte s 10 litrami vody. Premiešajte a nastriekajte na listy.

Jedlá sóda je v záhrade skutočne skvelým pomocníkom!

zdroj:napadovy.blog

Back To Top