9 výhod vitamínu D, o ktorých by ste mali vedieť. Je skvelou ochranou proti koronavírusu

Vitamín D, prezývaný ako „slnečný vitamín“ vďaka svojej schopnosti absorbovať ho telom prostredníctvom slnečného žiarenia je hlavným hráčom pri udržiavaní zdravého ľudského tela.

Jeho hlavnou úlohou je podpora vstrebávania vápniku, čo je nevyhnutné pre rast a remodeláciu kostí. Z tohto dôvodu môže nedostatok vitamínu D viesť k tenkým, lámavým alebo zdeformovaným kostiam. Ale vitamín D ponúka aj rad ďalších výhod, od pozitív aj pre fyzické aj duševné zdravie. Tu je deväť výhod vitamínu D, o ktorých potrebujete vedieť, vrátane spôsobov, ako získať viac vitamínu z vašej dennej stravy.

Vitamín D posilňuje vaše kosti.

Vitamín D je známy vďaka svojej schopnosti budovať kosti a posilňovať ich. „Vitamín D podporuje vstrebávanie vápniku vo vašich črevách, čo v konečnom dôsledku umožňuje normálnu mineralizáciu vašich kostí,“ hovorí Jackie Newgent, RDN, kuchárska, výživová špecialistka a autorka knihy The Clean & Simple Diabetes Cookbook.

Vápnik, ktorý prospieva vašim kostiam, by v zásade nedokázal svoju prácu bez vitamínu D. „Potrebujete vitamín D pre rast kostí, a aby ste zabránili krehkosti kostí.“ Keď je spojená s vápnikom, môže pomôcť predchádzať osteoporóze.

Vitamín D môže pomôcť posilniť svaly.

 

Vitamín D má spolu so svojimi schopnosťami tvorby kostí vplyv aj na posilnenie svalov. „Nedostatok vitamínu D v tele môže zvýšiť riziko oslabenia svalov, čo následne zvyšuje riziko pádov,“ hovorí Lana Nasrallah, MPH, RD, klinická dietologička UNC Health. Tento vitamín je dôležitý najmä pre starších ľudí. „Vitamín D môže pomôcť zvýšiť silu v svaloch a zabrániť tak pádom.“

Vitamín D môže podporovať imunitný systém a bojovať proti zápalom.

Doktor Nasrallah dodáva, že vitamín D môže tiež pomôcť pri budovaní imunity. „Môže podporovať imunitný systém bojom proti škodlivým baktériám a vírusom.“ V skutočnosti sa táto úloha pri možnej prevencii infekcií stala počas pandémie COVID-19 kritickým problémom, pretože vedci sa zaujímajú o jej potenciálnu úlohu pri výsledkoch infekcie.

„O jeho úlohu pri vírusových infekciách, ako je chrípka a koronavírus, sa osobitne zaujíma,“ uviedol pre Health Barry Boyd, MD, RDN, hematológ, onkológ a odborník na výživu z Yale Medicine. Poukazuje na BMJ analýzu 25 kontrolných štúdií z roku 2017, ktorá porovnávala doplnky vitamínu D s placebom. Zistilo sa, že vitamín D znižuje riziko akútnej respiračnej infekcie pri dennom alebo týždennom podávaní doplnku vitamínu D, najmä u jedincov, ktorí ho nemajú dostatok.

„Štúdie naznačujú, že vysoké zemepisné šírky a zimné obdobie sú rizikovými faktormi tak pre nízky obsah vitamínu D, ako aj pre zvýšenie chrípky a ďalších respiračných chorôb. Teraz vidíme podobný vzorec s vyššou úmrtnosťou na infekcie COVID-19,“ je však ešte potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či je to príčinná súvislosť alebo iba korelácia.

Hlavným orgánom, ktorý napáda koronavírus sú pľúca. Pravidelným užívaním vitamínu D tak viete znížiť riziko, že sa Covidom nakazíte. 

Vitamín D môže pomôcť posilniť zdravie ústnej dutiny.

Pretože vitamín D pomáha nášmu telu vstrebávať vápnik, hrá zásadnú úlohu pri podpore zdravia ústnej dutiny, pri znižovaní rizika zubného kazu a chorôb ďasien. Recenzia z roku 2011 v časopise The Journal of the Tennessee Dental Association poznamenáva, že hoci je výskum nedostatočný, existuje „objavujúca sa hypotéza“, že tento vitamín je prospešný pre zdravie ústnej dutiny.

Vitamín D môže pomôcť predchádzať cukrovke 1. a 2. typu.

 

Zatiaľ čo štúdie nie sú presvedčivé, vitamín D môže byť užitočný pri prevencii cukrovky typu 1 aj typu 2, hovorí Newgent. Jedna z týchto štúdií, publikovaná v roku 2006 v časopise Diabetes Care zistila, že hoci samotný vitamín D účinne neznižuje riziko nadmerného množstva cukru v krvi, kombinovaný denný príjem > 1 200 mg vápnika a > 800 IU vitamínu D by mohol účinne znížiť riziko cukrovky 2. typu.

Vitamín D môže pomôcť pri liečbe hypertenzie.

Podľa recenzie z roku 2019 publikovanej v časopise Current Protein & Peptide Science naznačuje, že vitamín D môže hrať úlohu pri liečbe vysokého krvného tlaku, jedného zo znakov kardiovaskulárnych chorôb, tvrdí Newgent.

Podľa autorov recenzie „dokonca aj krátkodobý nedostatok vitamínu D môže priamo zvýšiť krvný tlak a podporiť poškodenie cieľového orgánu“. Vedci ďalej dodali, že „vzhľadom na vysokú koreláciu medzi vitamínom D a hypertenziou môže byť doplnková liečba vitamínom D novým pohľadom v liečbe hypertenzie.“

Vitamín D vám môže pomôcť pri chudnutí.

Dr. Boyd zdôrazňuje, že obezita je známym rizikovým faktorom pre nízku hladinu vitamínu D, čo znamená, že viac vitamínu D môže pomôcť pri chudnutí.

Vitamín D môže pomôcť v boji proti depresii.

Slnko môže rozjasniť vašu náladu a rovnako aj vitamín D. Podľa recenzného článku z roku 2017 v časopise Neuropsychology vedci zistili „významný vzťah medzi depresiou a nedostatkom vitamínu D.“ Aj keď uznávajú, že na definovanie presných postupov je potrebný ďalší výskum.

Vitamín D môže pomôcť znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

Dr. Boyd poukazuje na rôzne štúdie, z ktorých väčšina je uvedená na webových stránkach Národného onkologického ústavu (NCI) a ktoré poskytujú určité dôkazy o tom, že vitamín D môže mať schopnosť bojovať proti rakovine. „Stále pribúdajú dôkazy, že suplementácia vitamínu D môže zlepšiť výsledky rakoviny.“

Ako získať viac vitamínu D.

Ak zistíte, že máte nedostatok vitamínu D, existuje niekoľko kľúčových spôsobov, ako môžete zvýšiť dennú dávku. Podľa Newgenta je to pobyt minimálne 20 minút denne na slniečku. „Hlavnou príčinou nedostatku vitamínu D je nedostatočné vystavenie slnečnému žiareniu, ktoré má v modernom živote čoraz väčší význam,“ uviedol doktor Boyd. Pamätajte však, stále musíte nosiť krém na opaľovanie.

Okrem slnka môžete navyše získať vitamín D prostredníctvom niekoľkých potravín, ako sú mastné ryby (vrátane lososa, tuniaka, makrely a sardinky) a huby (niektoré z nich sú vystavené ultrafialovému žiareniu na zvýšenie hladiny vitamínu D).

Potravinami ako mlieko, pomarančový džús, jogurt a raňajkové cereálie sa tiež môžete obohatiť o vitamín D. Samozrejme vždy, keď to lekár považuje za potrebné, môžete ísť cestou doplnkov v podobe vitamínu D3.

Pokiaľ ide o to, kedy ho máte brať, pretože vitamín je rozpustný v tukoch, navrhuje sa spárovať ho s vašim najväčším jedlom dňa „obsahujúcim tuk, aby sa zabezpečila maximálna absorpcia“. Opäť sa však poraďte so svojím lekárom skôr, ako sa rozhodnete vyskúšať vitamín D vo forme doplnkov.

Zdroj: www.health.com
Zdroj foto: www.pexels.com
Back To Top