Hrnčekový chlieb aj pre začiatočníkov. Chutí ako od pekára a pripravíte si ho doma

Plánujete si urobiť doma svoj vlastný chlebík? Potom skúste tento recept od pani Daniely. Je naozaj úžasný.

Ingrediencie: 

CESTO : 3 hrnčeky (250 ml) hladká múka, 1 kávová lyžička (KL) sušené droždie, 1a1/2 KL soľ, 1 a ½ hrnčeka voda, slnečnicové semienka –nemusia, alebo iné.

Keďže cesto má kysnúť minimálne 6 a maximálne 12 hodín, najlepšie je si ho pripraviť večer a ráno dať piecť. Všetko dáme do misky a varechou riadne zamiešame, aby sa suroviny spolu spojili (cesto sa mi zdalo riedke, ale nechala som tak).

 

Zakryjeme utierkou a necháme v kuchyni do rána (teraz mi kyslo 10,5 hodiny). Cesto sa podvihlo, ale stále bolo redšie. Rúru zapneme na 250 st.C, vložíme do nej aj pekáč, musí byť ku pekáču POKRIEVKA (mám oválne jenské sklo s pokrievkou, tak som dala oboje spolu zohriať s rúrou na tých 250 st., spodok som trošička vymastila olejom –vraj sa nemusí, no ja som).

Potom cesto z misky opatrne preložíme do horúceho pekáča, posypeme semienkami, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry na 30 minút. Začalo sa krásne dvíhať, už o chvíľu sa podobalo na chlieb.

Po 30 minútach z rúry vyberieme, pokrievku dáme preč a znovu vložíme do rúry, ale teplotu znížime na 230 st.C. Dopekáme nezakryté ešte 15-20 minút.

Upečený chlebík sa pekne vyklopil na mriežku, nebol prilepený. Jasné, že som nevydržala do jeho vychladnutia, musela som skúsiť, či je kôrka naozaj taká chrumkavá, ako bolo písané v recepte. A veru bola a chlebík mi veľmi chutil. Myslím, že ak skúsite aj vy, neobanujete. DOBRÚ CHUŤ !!!