Tu je 7 najzákladnejších receptov na cesto, o ktorých 90% žien v domácnosti nevie

Cesto – čo môže byť chutnejšie ako čerstvo napečené koláče, buchty, pizza či ďalšie dobroty tohto druhu? Ponúkame vám niekoľko základných receptov na prípravu rôznych typov cesta, ktoré potom potešia nejedného člena vašej rodiny a hostí!

Lístkové cesto

  • 600 g hladkej múky
  • 300 g margarínu
  • 200 ml kefíru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli

Príprava

Múku preosejeme. Vychladený margarín z chladničky nastrúhajte na strúhadle tak, aby padal priamo do múky. Pravidelne to premiešavajte rukami.

Mali by ste získať niečo ako mrveničku.

V ďalšej miske si zmiešajte kefír, vajíčko a soľ. Všetky produkty musia byť studené.

Postupne prilievajte vaječno-kefírovú zmes do mrveničky a vypracujte si cesto.

Cesto nemusíte dlho miesiť – stačí ho zjednotiť do jednej homogénnej hrudky. Malo by byť elastické a zároveň nie príliš mäkké.

Ak sa vám zdá cesto príliš mäkké – pridajte viac múky, ak je príliš tvrdé – pridajte kefír.

Pamätajte: keď cesto stuhne, bude tvrdšie.

Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte ho do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie na celú noc.

Toto cesto je možné uložiť do mrazničky a v prípade potreby použiť.

 

Cesto na pizzu

  • 1 čl sušeného droždia
  • 160 ml vody
  • 1 čl soli
  • 1 pl olivového oleja
  • 320 g hladkej múky

Postup

Droždie zalejte teplou vodou a premiešajte, aby nevznikli hrudky.

Do misky si vložte múku, soľ a rozpustené droždie. Vymieste si cesto.

Mieste ho asi 10 minút a podľa potreby pridajte múku. Cesto by malo byť mäkké a elastické.

Potrite ho zo všetkých strán olivovým olejom a preložte do čistej veľkej misy.

Prikryte ho potravinárskou fóliou a umiestnite na teplé miesto na 1,5 hodiny – cesto by sa malo zväčšiť asi dvojnásobne.

Cesto mieste päsťami, rozdeľte ho na 2 rovnaké časti a vytvarujte guľky.

Guľky položte na pomúčenú plochu, zakryte potravinovou fóliou a nechajte odstáť 60 minút.

Rukami ho ponaťahujte na vrstvu požadovanej hrúbky.

Naukladajte naň všetky potrebné ingrediencie, vložte do predhriatej rúry na 180 – 200 stupňov a pečte asi 10 minút.

 

Krehké pečivo

  • 320 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 105 g cukru
  • Štipka soli
  • 50 ml chladnej vody

 

Postup

Zmiešajte si múku, soľ a cukor.

Vychladnuté maslo z chladničky nastrúhajte na strúhadle a pridajte ho k múčnej zmesi.

Začnite miesiť cesto a podľa potreby do neho dolievajte studenú vodu.

Urobte všetko rýchlo, aby sa maslo nestihlo roztopiť.

Vytvorte si guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a dajte ju na 30 minút do chladničky. Cesto je hotové.

 

Piškótové cesto

  • 4 vajcia
  • 150 g cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Postup

V hlbokej, suchej a čistej miske rozšľahajte všetky 4 vajcia.

Pridajte k nim cukor a premiestnite to do vodného kúpeľa na mierny plameň.

Pravidelne túto zmes premiešajte metličkou.

Keď sa cukor rozpustí a zmes sa stane homogénnou, odstráňte misku z vodného kúpeľa.

Teraz si zmes šľahajte v mixéri na najvyšších otáčkach asi 10 minút.

Prestaňte šľahať, keď prejdete prstom po vyšľahanej hmote a uvidíte, že na jej povrchu zostala drážka, znamená to, že vajcia sú správne rozšľahané!

Do vajec pridajte múku preosiatu s práškom do pečiva a miešajte cesto zhora nadol.

Hotové cesto nalejte do formy vymastenej olejom a pečte v rúre.

Skontrolujte pripravenosť piškótového cesta rukami: ak ho zľahka zatlačíte rukou, malo by sa vrátiť na svoje miesto ako špongia. Ak v ňom zostane jamka, musíte ho v rúre ešte chvíľu nechať.

 

Cesto na palacinky

  • 375 hladkej múky
  • 1 liter mlieka
  • 3 pl cukru
  • ½ čl soli
  • ½ čl sódy
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 60-70 g masla

Postup

Zmiešajte všetky suché prísady: cukor, soľ, múku, sódu bikarbónu.

Pridajte k nim trochu mlieka, dobre ich premiešajte, kým sa hrudky nerozpustia.

Do múčnej zmesi pridáme rastlinný olej, všetko opäť premiešame.

Zvyšné mlieko priveďte do varu a postupne ho prilievajte do cesta.

Pridajte do cesta aj rozpustené maslo. Všetko poriadne premiešajte. Cesto na palacinky je pripravené!

 

Odpaľované cesto

  • 150 g múky
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 čl cukru
  • 240 ml vody
  • Štipka soli

Postup

Nalejte si do hrnca vodu, pridajte maslo a štipku soli.

Keď sa maslo rozpustí, pridajte za stáleho miešania preosiatu múku.

Zmes povarte, odstavte z plameňa a nechajte vychladiť na izbovú teplotu.

Masu šľahajte metličkou, po jednom pridávajte vajcia. Dbajte na to, aby konzistencia cesta nebola príliš riedka.

Pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžice nanášajte na plech cesto požadovaného tvaru.

Pečte ho vo vyhriatej rúre  na 220 stupňov po dobu 10 minút.

Potom teplotu znížte na 190 stupňov a pečieme ďalších 10-15 minút. Dajte pozor, aby sa cesto nepripálilo.

 

 

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top