9 receptov na polievky od pani kuchárky zo školy. Dostanú vás späť do detstva a potešia sa aj vaše deti a vnúčatá

Pamätáte si ešte na školské roky, kedy ste chodili do školskej jedálne? Pamätáte si, ako tam varili? Na školskú jedáleň niektoré deti spomínajú v dobrom a niektoré zas tak nie. Ak si však spomenieme na jedáleň z materskej školy, potom sa nám určite vybavia pekné spomienky a zážitky.

Táto jedáleň je iná ako ostatné jedálne, pretože sa tu varí pre malé deti, ktoré potrebujú mať chutné, vyvážené, a hlavne naozaj dobré jedlo.

Hrstková polievka

Prvým tipom je recept na obľúbenú Hrstková polievku, ktorá u detí slávi veľký úspech.

Potrebujete k nej: strukoviny, cesnak, petržlen, zemiakov, soľ, korenie a mletú papriku.

V prípade zápražky si pripravte tiež cibuľu, olej, hladkú múku, a ďalej majoránku a petržlenovú vňať. Polievku potom uvarte klasickým spôsobom.

Šošovicová polievka

Druhým tipom na obľúbenú polievku z jedálne škôlky je šošovicová polievka.

Potrebujete k nej: 250 g šošovice, vodu, bobkový list, 200 g zemiakov, soľ, 2,5 dl kyslej smotany, 30 g hladkej múky, ocot alebo citrónovú šťavu.

Polievku potom uvarte klasickým spôsobom varenie polievky.

Písmenková polievka

Veľmi populárnou polievkou u detí zo škôlky je paradajková polievka s písmenkami, resp. písmenková. Túto polievku deti často vyžadujú a tešia sa na ňu.

Na jej prípravu potrebujete: 3 paradajky alebo 5 cherry paradajok, 350 ml paradajkového pretlaku, vodu, bobkový list, cukor trstinový alebo kryštál a cestovinové písmenká. Polievku potom uvarte klasickým spôsobom.

Polievka s krupicovými knedličkami

Pre polievku s nadýchanými krupicovými knedličkami, ktorá je medzi deťmi zo škôlky tiež obľúbená, budete potrebovať: 2 lyžičky masla, mrazenú zeleninu, soľ, korenie, zeleninový vývar. Na halušky, resp. knedličky: 2 vajcia, 7 lyžíc detskej krupice a pár kvapiek oleja. Polievku pripravíte behom 15 minút bežným spôsobom.

Drožďová polievka

Obľúbenou polievkou u detí zo škôlky, ale aj zo školy je Drožďová polievka. Na jej prípravu potrebujete: 1 cibuľu, 200 g koreňovej zeleniny, kocku droždia, olej, domáci vegetu. Na halušky, resp. knedličky: olej a detskú krupicu. Polievku uvarte bežným spôsobom pre varenie polievok.

Bryndzová polievka

Bryndzová polievka je tiež veľmi obľúbená. Pre jej prípravu sú potrebné nasledovné ingrediencie: zemiaky, bryndza, polohrubá múka, vajce, mletú rascu a soľ na dochutenie. Môžete použiť tiež cestoviny. Polievku potom uvarte klasickým spôsobom a nechajte si chutiť.

Brokolicová polievka

Pre jemnú brokolicovou polievku, ktorú si deti veľmi pochvaľujú, si pripravte nasledovné ingrediencie: 6 šampiňónov, 250 g smotanového syra, 200 g brokolice, mrkvu, cibuľu, menšie zemiaky a olej. Pripravte veľmi jemnú a chutnú polievku, ktorú si zamilujete.

Hrachová polievka

Hrachová polievka s krupicovými knedličkami je tiež veľmi obľúbená a deti si ju pochvaľujú rovnako, ako ostatné polievky. Potrebujete k nej: 350 g hrachu, 2 mrkvy, 3 zemiaky, zväzok petržlenovej vňate, lyžicu oleja. Na knedličky: 2 vajcia, lyžičku soli a 100 g krupice. Polievku uvarte ako klasickú hráškovou polievku a nechajte sa unášať jej lahodnou chuťou.

Syrová polievka

Na syrovou polievku s posýpkou budete potrebovať nasledovné ingrediencie: 7 zemiakov, 1,3 l vody, soľ, 1 l mlieka, 150 g smotanového syra. Na posýpku: 1 vajce, hrubú múku a soľ. Príprava je klasická ako u bežných polievok.

Mliečna polievka

 

Na obľúbenú mliečnu, resp. bielu, polievku budete potrebovať nasledovné ingrediencie: ½ l mlieka, ½ l vody, ½ vajce, 60 g krupicovej múky a soľ podľa chuti. Príprava je jednoduchá a zvládne ju každý. Vyskúšajte polievky a zaspomínajte so svojimi deťmi na svoje detstvo v škôlke či škole.

zdroj: prosvet.cz

somzena.sk