Skvelé spôsoby na čistenie pripálených hrncov

Kto má rád, keď sú na hrncoch stopy po pripáleninách a mastnote? Často nie sú vhodné na varenie a vyzerajú hrozne. Ale niekedy sa stane, že pripálené miesta objavia aj pri opatrnom používaní. Neznamená to, že ich musíte oškrabovať alebo rovno vyhodiť. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako hrniec vyčistiť a pripraviť ho na ďalšie použitie.

Čistiace prostriedky na riad

Tento spôsob čistenia hrnca či panvice je vhodný pre jemne znečistený riad vyrobený z akéhokoľvek materiálu. Stačí, ak dno pokryjete vaječnými škrupinami, následne pridáte vrstvu saponátu a teplú vodu. Hrniec takto nechajte odstáť 30 minút a potom ho umyte s bežnou špongiou.

Mydlo

Ďalší jednoduchý spôsob čistenia hrnca z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Na dno dajte hobliny mydla, podlejte teplou vodou a povarte 20 minút. Potom hrniec poriadne umyte špongiou.

crushed food barunsplash

Soľ

Pred čistením vyčistite hrniec od veľkých pripálenín pod studenou vodou. Dno posoľte a nechajte pôsobiť. Potom hrniec jednoducho utrite papierovou utierkou. Ak je povrch aj napriek tomu veľmi znečistený, použite ďalší čistiaci prostriedok. Táto metóda je vhodná pre riad z hliníka a nehrdzavejúcej ocele.

brown wooden spoonunsplash

Sóda a lepidlo

Zaujímavý a efektívny spôsob, o ktorom mnohí nevedia. Odstránite tým znečistenia z vnútornej aj vonkajšej strany hrnca. Budete potrebovať 300 g PVA lepidla – dajte ho do hrnca, pridajte sódu bikarbónu a dolejte viac vody. Zmes priveďte do varu, dobre premiešajte do viskózneho stavu a povarte ďalších 20 – 30 minút. Potom hrniec opláchnite vodou. Ak sa potrebujete zbaviť pripálenín mimo hrnca, rozrieďte rovnakú zmes vo väčšej nádobe a umiestnite tam hrniec.

Ocot a kyselina citrónová

Táto možnosť je vhodná pre všetky hrnce, okrem smaltovaných. Zmiešajte bežný ocot a kyselinu citrónovú, nalejte to do hrnca, prikryte a nechajte niekoľko hodín pôsobiť. Potom hrniec opláchnite saponátom.

Cibuľa

Na hliníkové hrnce sa dobre hodí aj obyčajná cibuľa. Cibuľu ošúpte, vložte do hrnca a podlejte vodou. Priveďte k varu, vypnite plameň a nechajte lúhovať 30 minút. Potom už len hrniec umyte prostriedkom na umývanie riadu.

red apple beside white eggunsplash

Kyselina citrónová

Ak potrebujete vyčistiť hliníkový alebo nerezový hrniec, 2 polievkové lyžice kyseliny zalejte 1 litrom vody. Zmes priveďte k varu, nechajte ju vychladnúť. Potom hrniec opláchnite vodou.

 

Ako vidíte, nie je potrebné kupovať drahé produkty. Poznáte nejaké ďalšie tipy na vyčistenie hrncov a panvíc? Podeľte sa o ne v komentároch na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top