Pre tých, ktorí zle spia a vstávajú unavení: 5 izbových rastlín, ktoré vyriešia problém s nespavosťou

Zdalo by sa, že nedostatok spánku nie je až taký vážny problém, ale pravda je o niečo horšia.

Nespavosť má negatívny vplyv na všetky systémy nášho tela a dokáže pomerne rýchlo znížiť kvalitu života.

Preto je lepšie konať už dnes. A prvým krokom k dobrému spánku je dať jednu z nasledujúcich izbových rastlín bližšie k posteli.

Nemáte radi izbové rastliny?

Možno ste sa ešte nezamýšľali o ich výhodách. V prvom rade nám zeleň pomáha lepšie dýchať tým, že absorbuje oxid uhličitý a čistí vzduch. Jemná aróma rastlín môže navyše znížiť stres a mať priaznivý vplyv na nervový systém. Už aj toto môže znieť ako záruka dobrého spánku.

A aby ste si zaručili  kvalitný spánok a prebudenie plné energie, položte si ich na nočný stolík:

 

  1. Aloe Vera
green Aloe Vera plantunsplash

Pravdepodobne už viete o estetických výhodách tejto rastliny: možno ste si plátok listu priložili k popálenému miestu na koži alebo ste sa pokúsili zmiešať šťavu s vodou, aby ste si vyrobili domáci energetický nápoj.

Ďalšie využitie aloe vera spočíva v tom, že vám pomôže lepšie zaspať.  A to aj bez toho, aby ste ju museli vnútorne konzumovať.

V noci uvoľňuje zvýšené množstvo kyslíka. Je dokázané, že ďalšia porcia „O2“ pomáha zaspať (spomeňte si na to, ako rýchlo viete zaspať v prírode alebo na horách). Stačí, ak sa niekoľkokrát zhlboka nadýchate a čoskoro pocítite, ako vám viečka klesajú a vy sa ponoríte do hlbokého spánku.

 

  1. Jazmín
selective focus photography of white flowerunsplash

V tme sa zosilňuje aróma tohto nočného kvetu. A podľa výskumov nemeckých vedcov má upokojujúci účinok, podobne ako užívanie diazepamu.

Vedci z univerzity Heinricha Heineho dospeli k záveru, že molekuly jasmínovej vône, ktoré vstupujú do krvi z pľúc, môžu slúžiť ako takmer úplná náhrada drahých psychotropných hypnotík. V noci teda posuňte kvetináč bližšie k posteli, no dajte pozor, aby ste si naň  nesadli.

 

  1. Levanduľa
white butterfly on purple petaled flowersunsplash

Pravdepodobne najočakávanejšia rastlina na zozname zelených bojovníkov proti nespavosti. Upokojujúca vôňa levandule sa vo výrobkoch do kúpeľa a sprchy používa tak často, že táto vôňa vás už automaticky naladí na relaxáciu.

Sašetka je dobrý nápad, ale vôňa živej rastliny obsahuje viac „upokojovacích molekúl“. Kvetináč s fialovými kvetmi bude teda užitočným darčekom pre každého, kto sa často prevracia v posteli.

 

  1. Brečtan popínavý
green plant with green leavesunsplash

Netreba dodávať, že dokonca NASA uznala brečtan ako najsilnejšiu rastlinu – „filter“, ktorý je možné pestovať doma. Brečtan taktiež účinne bojuje proti rôznym druhom plesní a znižuje tak škodlivé účinky toxínov až o 94%.

Vďaka týmto vlastnostiam je brečtan ideálnou voľbou pre domov, kde žijú astmatici a alergici. Koniec koncov, rastlina vám umožňuje dýchať zhlboka a ľahšie, čo je tiež zárukou zdravého spánku.

 

  1. Sansevieria
green snake plant on white ceramic potunsplash

Ostré zelené listy sa v dome ľahko udomácnia a za starostlivosť sa vám oplatí absorpciou časti žiarenia z elektrických prístrojov a znížením bolesti hlavy. Takže ak sedíte dlho za počítačom a potom nemôžete zaspať – na pomoc vám príde sansevieria, ktorú stačí vložiť do spálne.

 

Zdroj: otozh.com.ua

Back To Top