Rýchla omáčka z bielej suchej fazule s údeným. Každé sústo je neuveriteľné

Keď boli deti malé, veľmi často som ju varila, aj bez údeného, s párkom či iba so slaninkovou zápražkou. No posledné roky na ňu akosi zabúdam, musím sa polepšiť. Mám ju totiž veľmi rada. Tento recept máme od pani Diany. 
POTREBUJEME : ½ litrový hrnček prebratej a umytej fazule, údené rebrá, slanina aj s kožou (najlepšie domáca), 1-2 bobkové listy, celé čierne korenie, 2-3 zemiaky, hladká múka, mlieko (smotana na varenie), soľ, niekedy sa žiada dochutiť octom a kryštálovým cukrom.
Fazuľu namočíme na noc do vody. Ráno vodu vylejeme, dáme druhú, pridáme umyté údené rebrá, kožu zo slaniny, bobkové listy, korenia a spolu varíme (kto má tlakový hrniec, uvarí oveľa oveľa skôr). Mäkké rebrá vyberieme, ku skoro uvarenej fazuli dáme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, nech sa s fazuľou spolu varia, posolíme, nie veľa, údené je slané.
Vychladnuté rebrá odkostíme, mäsko hodíme nazad do hrnca (kostičky si poriadne vycuciame, hehehe). Zatiaľ pokrájame slaninu, dáme ju popražiť, pridáme múku a hotovú zápražku za miešania vylejeme do hrnca. Pridáme ešte mlieko – smotanu.
Ak je omáčka riedka, v troche mlieka zamiešame múku (zátrepku) a cez sitko primiešame do omáčky na nami požadovanú hustotu. Potom už iba dochutíme octom a cukrom, ale nie hneď, aby sa omáčka nezrazila. Naberieme do taniera, ku tomu 1-2 krajce dobrého chleba a DOBRÚ CHUŤ !!!