Pripravte si čokoládový dezert, ktorý ohromí všetky vaše chuťové bunky

Ingrediencie

  • 120 g masla
  • 1 čl jedlej sódy
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 220 g múky
  • 6 pl kakaového prášku
  • 600 g smotany
  • Štipka soli
  • 6 pl práškového cukru
  • 200 g tmavej čokolády

Postup

Toto množstvo prísad je určené na koláč s rozmermi 23 x 16 cm, výškou 5 cm a hmotnosťou 1,4 kg. To je za predpokladu, že použijete 4 vrstvy korpusov a 4 vrstvy krému. Mimochodom, dezert môže byť vyrobený v akomkoľvek tvare.

Prvým krokom je príprava čokoládového cesta. Múku preosejte do hlbokej misky, 4 lyžice kakaa a štipku soli. Premiešajte metličkou. Maslo si rozpustite v samostatnom hrnci.

Potom do masla pridajte cukor. Miešajte nad plameňom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom zmes priveďte k varu a pridajte sódu bikarbónu. Miešajte – zmes by mala mierne nabrať na objeme.

Vypnite plameň. Preložte zmes do misky a ochlaďte ju na asi 50 stupňov. Stačí, ak ju budete premiešavať silikónovou vareškou.

Keď zmes vychladne, pridajte do nej jedno vajce. Následne ju vymiešajte metličkou do hladka. Ďalej pridajte druhé vajce a postup opakujte. Do masy pridáme tretinu suchej zmesi kakaa a múky.

Premiešajte metličkou. Pridajte ďalšiu tretinu suchej zmesi, premiešajte vareškou. Po pridaní zvyšku suchej zmesi by ste mali mať lepkavé elastické cesto.

Teraz si pracovnú plochu posypte múkou a preneste na ňu cesto. Posypte jeho a vaše ruky trochou múky. Z cesta vytvarujte akýsi valček.

Rozdeľte ho na 12 rovnakých kusov. Postupne ich rozvaľkajte na obdĺžniky veľké asi 12 x 8 cm. Hrúbka jednotlivých kúskov cesta by mala byť asi 4 mm.

 

Korpusy pečte na suchej predhriatej panvici na miernom ohni. Každá strana približne 3 – 4 minúty. Keď začne cesto kysnúť, pretočte ho.

Hotové koláče nechajte ochladiť na mriežke. Potom z nich orežte okraje tak, aby boli všetky kúsky rovnako dlhé. Tieto obdĺžniky majú veľkosť 6 x 10 cm. Približná hrúbka je 12 mm.

Každý obdĺžnik pozdĺžne rozrežte. Budete mať 24 rovnako tenkých korpusov. Odrezky sa môžu použiť na dekoráciu. Teraz si pripravte krém.

V mikrovlnnej rúre si roztopte tmavú čokoládu. Do smotany pridajte práškový cukor a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.

Do tejto zmesi preosejte 2 lyžice kakaového prášku. Opäť premiešajte. Teraz v troch fázach pridajte k zmesi rozpustenú čokoládu izbovej teploty. Miešajte metličkou.

3 lyžice hotového krému premiestnite do misky a vložte do chladničky. Medzitým si na tanieri vytvorte prvú vrstvu korpusov. Najskôr si na tanier položte odnímateľnú formu, ktorú vysteliete potravinovou fóliu.

Naukladajte do nej prvú vrstvu korpusov a potrite ich krémom. Týmto spôsobom pokračujte v striedaní vrstiev, kým sa vám všetko neminie. Môžete si pripraviť akúkoľvek formu dezertu. V tomto prípade vznikli 4 vrstvy korpusov a 4 vrstvy krému.

Krémová vrstva by mala byť posledná. Následne koláč zakryte fóliou a dajte na noc do chladničky. Hotový dezert vyberte z formy a odstráňte potravinovú fóliu.

Boky torty natrite krémom, ktorý ste predtým vkladali do chladničky. Pomocou mixéra si môžete vytvoriť posýpku zo zvyšných odrezkov. Ozdobte ňou tortu tak, ako vám najviac zalahodí oku!

Hotový dezert odporúčame pred podávaním vložiť ešte na pol hodiny do chladničky. Vďaka tomu sa vrchnému krému podarí stuhnúť a všetko si udrží potrebný tvar aj formu. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru