Recept na tradičný slovenský podplamenník.100 ročný slovenský koláč je teraz zase hitom

Tradičný slovenský podplamenník alebo 100 ročný slovenský koláč, či bryndzovník, cibuľák… od Pani Milky


Čo budeme potrebovať na jeho prípravu?


Suroviny na dva pekáče
Na cesto:
1 kg polohrubej múky
60 g droždia
2 vajcia
650 ml mlieka
200 ml oleja
1 PL vrchovatú masti
1 ČL soli
5 ČL cukru
4 uvarené zemiaky v šupke
6 PL oleja
Na plnku:
500 g kyslej smotany (16 %)
100 ml smotany (33 %)
250 g bryndze
200 g klobásy nie veľmi suchej pokrájanej na kolieska
200 g slaniny pokrájanej na pásiky
červená cibuľa 2 kusy / ja som použila bielu/
posekaný kôpor a pažítka
POSTUP
Múku preosejte a pripravte si kvások – zmiešajte droždie s trochou vlažného mlieka, 2 ČL cukru a nechajte ľahko nakysnúť. Pridajte vajcia, mlieko, olej, tuk, soľ a cukor , postruhané uvarené zemiaky a vypracujte vláčne cesto redšej konzistencie (ak je cesto tuhé, prilejte mlieko). Cesto nechajte kysnúť asi 60 minút.

Plechy vytrite masťou a vložte do rúry, aby sa vyhriali. Potom cesto premieste a rozdeľte na dve časti. Každú časť roztlačte v plechu a nechajte nakysnúť asi 20 minút. Jedno cesto potrite kyslou smotanou, na druhé po povrchu cesta rovnomerne roztrúste bryndzu. Pridajte klobásu, slaninu a červenú cibuľu.
Jedno cesto posypte kôprom a druhé posekanou pažítkou. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 180 °c 20 minút
Nakrájajte a servírujte. Plnku môžete dať ľubovoľnú, dokonca aj nasladko. /tvaroh- slivky,mak- hrozienka/
A večera je na stole.Nemusíte čakať na jarmok
Ja som použila bielu cibuľu, lebo červenú som doma nemala.
Back To Top