Prečo sa v nádobe s medom vytvára biela pena? Čo to je? Môžeme tento med konzumovať?

Med je chutný a veľmi výživný produkt, ktorý mnoho ľudí používa ako alternatívu cukru.

Stimuluje trávenie, nasýti telo základnými stopovými prvkami, posilňuje imunitný systém a zmierňuje stres.

Najväčší úžitok však možno získať iba z kvalitného medu, ktorý nebol zriedený alebo spracovaný. Preto vám prezradíme, ako skontrolovať prirodzenosť medu, aby ste ho mohli bezpečne jesť a spoľahnúť sa na jeho kvalitu.

honey jar with honey combunsplash

Ľudia, ktorí kupujú med, môžu po chvíli zistiť, že súčasťou tohto produktu je aj biela pena. Mnohí sa zľaknú, pretože nechápu, odkiaľ táto pena pochádza. Možno je med nekvalitný alebo do dali nejaké prísady? Dá sa vôbec jesť?

Biela pena je v skutočnosti prírodná medová glukóza. Jej prítomnosť naznačuje, že med je surový a nebol podrobený tepelnému spracovaniu. Rýchlosť tvorby takéhoto „mrazu“ v nádobe závisí od množstva glukózy a fruktózy v samotnom mede. Táto biela vrstva chutí ako cukrík, hoci je oveľa chutnejšia a zdravšia ako samotná sladkosť.

Med s bielym povlakom sa môže a mal by jesť. Na to, aby sa v skle vytvorila biela vrstva, nemusíte čakať dlho. Koniec koncov, kvalitu medu môžete skontrolovať aj inak.

brown wooden shower headunsplash
  1. Bezohľadní predajcovia niekedy pridajú do medu obyčajný škrob. Na odhalenie takéhoto nepodarku si roztopte lyžicu podozrivého medu v pohári teplej vody a nakvapkajte do nej pár kvapiek jódu. Ak voda začne modrať, potom bol do produktu naozaj pridaný aj škrob.

 

  1. Prírodný produkt alebo falzifikát? Ak to chcete zistiť, zahrejte kúsok drôtu a namočte ho do medu. Ak sa prilepí na kov, potom máte dočinenia s falošným medom. Ak drôt zostane čistý, môžete byť pokojný, ide o prírodný med.

 

  1. Kvalitný med bez pochybných prísad sa vplyvom vysokej teploty nespáli, neroztopí ani nezmení farbu. Preto ho na kontrolu stačí pokvapkať na papier a zapáliť. Ale majte na pamäti, že ak má med hnedý nádych, potom boli včely kŕmené cukrovým sirupom.

 

Pred kúpou je lepšie med skontrolovať – venujte teda pozornosť aj jeho vzhľadu. Kvalitný produkt je veľmi hustý, je dobre priehľadný pri prelievaní do nádoby. Faktom je, že obsahuje iba 17 – 20% vody a litrová nádoba s neriedeným medom váži takmer 1,5 kg.

Predajca v dobrej viere vám pravdepodobne umožní skontrolovať konzistenciu produktu pomocou lyžice alebo tyčinky. A ak med len kvapká z lyžice, nemali by ste si ho kúpiť. Prírodný produkt by mal byť natiahnutý ako tenká nitka.

shallow focus photography clear glass jar on chopping boardunsplash

Teraz už viete, ako si skontrolovať kvalitu medu. Samozrejme, je lepšie kupovať výrobok od osvedčených včelárov, potom už nebude potrebné robiť takéto experimenty. Ak kupujete med od konkrétneho predajcu po prvýkrát, nemali by ste si vziať okamžite trojlitrovú nádobu. Radšej si kúpte menšie sklíčko na vyskúšanie, a ak budete spokojní, môžete prísť znova.

Zdroj: https://retete-usoare.eu/