Tento pokrm sa môže pripravovať na niekoľko rôznych spôsobov. Jedna vec sa v recepte nemení – 40 strúčikov cesnaku, ktorými naplníte samotné kurča. Nemusíte sa striktne držať tohto počtu a postačia vám aj 4 hlávky cesnaku, ak nechcete dávať 40. Jeho silná chuť sa pri pečení zmení a nebudete ho až tak cítiť, ako by ste si mysleli.
Originálny recept sa volá (Poulet aux 40 gousses d’ail) – Ide o klasické jedlo z provensálskej kuchyne, ktoré v priebehu doby získalo veľké množstvo variácií. Jedna vec sa nemení: 40 strúčikov cesnaku.
Potrebujete:
- 1 kura s hmotnosťou 1,5kg
- 40 strúčikov cesnaku (3-4 hlávky)
- 250ml bieleho suchého vína
- 1 polievková lyžica sušených provensalských byliniek
- 50g masla
- Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Pripravené kurča potrite soľou a korením zvnútra aj zvonku.
- Na pekáči si zohrejte maslo a zľahka na ňom orestujte očistený cesnak.
- Na pripravený cesnak položte kurča, posypte ho provensalskými bylinkami a zalejte vínom. Nezabudnite kuraťu zviazať nohy.
- Pečte približne 1 hodinu pod pokrievkou alebo alobalom. Potom ho polejte šťavou z výpeku a pečte ďalších 30 minút dozlatista.
Cesnak po upečení v žiadnom prípade nevyhadzujte! Po zmäknutí sa prepojil so všetkými chuťami a preto ho môžete premeniť na gurmánsku nátierku, ktorú natriete na hrianky alebo mäso.
Pozvite k tejto pochúťke vašich priateľov a ručíme vám, že si vypýtajú aj recept!
zdroj: takprosto.cc