Tradičný slovenský podplamenník alebo 100 ročný slovenský koláč, či bryndzovník, cibuľák… od Pani Milky
Čo budeme potrebovať na jeho prípravu?
Suroviny na dva pekáče
Na cesto:
1 kg polohrubej múky
60 g droždia
2 vajcia
650 ml mlieka
200 ml oleja
1 PL vrchovatú masti
1 ČL soli
5 ČL cukru
4 uvarené zemiaky v šupke
6 PL oleja
Na plnku:
500 g kyslej smotany (16 %)
100 ml smotany (33 %)
250 g bryndze
200 g klobásy nie veľmi suchej pokrájanej na kolieska
200 g slaniny pokrájanej na pásiky
červená cibuľa 2 kusy / ja som použila bielu/
posekaný kôpor a pažítka
POSTUP
Múku preosejte a pripravte si kvások – zmiešajte droždie s trochou vlažného mlieka, 2 ČL cukru a nechajte ľahko nakysnúť. Pridajte vajcia, mlieko, olej, tuk, soľ a cukor , postruhané uvarené zemiaky a vypracujte vláčne cesto redšej konzistencie (ak je cesto tuhé, prilejte mlieko). Cesto nechajte kysnúť asi 60 minút.
Múku preosejte a pripravte si kvások – zmiešajte droždie s trochou vlažného mlieka, 2 ČL cukru a nechajte ľahko nakysnúť. Pridajte vajcia, mlieko, olej, tuk, soľ a cukor , postruhané uvarené zemiaky a vypracujte vláčne cesto redšej konzistencie (ak je cesto tuhé, prilejte mlieko). Cesto nechajte kysnúť asi 60 minút.
Plechy vytrite masťou a vložte do rúry, aby sa vyhriali. Potom cesto premieste a rozdeľte na dve časti. Každú časť roztlačte v plechu a nechajte nakysnúť asi 20 minút. Jedno cesto potrite kyslou smotanou, na druhé po povrchu cesta rovnomerne roztrúste bryndzu. Pridajte klobásu, slaninu a červenú cibuľu.
Jedno cesto posypte kôprom a druhé posekanou pažítkou. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 180 °c 20 minút
Nakrájajte a servírujte. Plnku môžete dať ľubovoľnú, dokonca aj nasladko. /tvaroh- slivky,mak- hrozienka/
A večera je na stole.Nemusíte čakať na jarmok
Ja som použila bielu cibuľu, lebo červenú som doma nemala.
Nakrájajte a servírujte. Plnku môžete dať ľubovoľnú, dokonca aj nasladko. /tvaroh- slivky,mak- hrozienka/
A večera je na stole.Nemusíte čakať na jarmok
Ja som použila bielu cibuľu, lebo červenú som doma nemala.