7 dôvodov prečo doma pestovať Nechtík lekársky. Dokáže na záhrade úžasné veci

Nechtík oficiálne Calendula officinalis, je skvelou rastlinou pre mnoho záhrad.

Či už ste skúseným záhradníkom alebo začiatočníkom, nechtík sa pestuje ľahko. V skutočnosti nepotrebujú veľkú údržbu. Slnečnou farbou nielen rozveseľujú vaše vonkajšie priestory. Má tiež praktické využitie vo vašej záhrade, v kuchyni a okolo vášho domu.

Ako pestovať nechtík


Nechtík je trvalý, hoci vo väčšine oblastí kde sa pestujú sa s ním zaobchádza ako s jednoročnou alebo dvojročnou rastlinou. Vo všeobecnosti neprežijú tvrdé mrazy.
Majú výrazné hlavy oranžových kvetov, ktoré majú podobu sedmokrásky. Záhradníci niekedy zasievajú semená nechtíka v interiéri niekoľko týždňov pred posledným dátumom mrazu v ich oblasti. Akonáhle sa počasie zlepší, môžete ich vysadiť von.


Prípadne ich môžete vysiať na záhrade až po jarných mrazoch. V teplejších oblastiach môžu byť semená zasiate na jeseň alebo pred zimou. Populárne je však aj to, že si kúpite nechtík ako podstielku rastliny. Tieto podstielky rastliny potom môžete umiestniť do kvetináčov v pestovateľských oblastiach.

Akonáhle budete mať na záhrade nejaký nechtík, rastlinka má tendenciu sa vysiať aj sama, ak sa pestuje v správnych podmienkach. To znamená, že ak je nechtík vysadený vo vhodnom prostredím, s malou pomocou záhradníka vám bude rásť roky.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Bylinkové Kurzy, Blog, E-booky (@bylinkovaskola),

Kam posadiť nechtík
Nechtík sa všeobecne považuje za okrasnú rastlinu a umiestňuje sa do kvetinového záhonu alebo do kvetináčov.

Môžete ho však umiestniť aj do inej časti záhrady. Napríklad ako doprovodná rastlina pri ovocí a zelenine, alebo na slnečných okrajoch záhrady. Nechtíku sa darí najlepšie v slnečnej alebo mierne zatienenej časti záhrady.

Bude sa mu dariť v každej dobre odvodnenej pôde. Bude tolerovať celý rad rôznych typov pôdy a pH od 4,5 až po 8,3. Je zaujímavé, že tieto rastliny budú v skutočnosti kvitnúť najviac, keď sa pestujú v prostredí s nízkym obsahom živín a nižšou úrodnosťou pôdy.

Starostlivosť o nechtík


Pri pestovaní na vhodnom mieste bude nechtík vyžadovať malú starostlivosť. Rastliny kvitnú od júna do novembra a v niektorých oblastiach aj neskôr. Dávajte pozor, aby ste ich nepreliali a vyhýbajte sa hnojivám alebo iným substrátom, ktoré pridávajú priveľa živín do pôdy. Pamätajte, že nechtík je nenáročná rastlinka.

7 dôvodov, prečo pestovať nechtíka vo vašej záhrade

1. Na prilákanie užitočného hmyzu
Ich živé kvety priťahujú včely, iné opeľovače a celý rad rôzneho druhu hmyzu.
Pretože kvitnú tak dlho, poskytujú konzistentný zdroj nektáru a peľu počas väčšiny času v roku. Okrem toho, že láka opeľovačov, nechtík tiež slúži ako zdroj potravy pre veľa druhov motýľov.

Pestovanie nechtíka pomáha zvyšovať biodiverzitu a uľahčuje tak organickú záhradu. Pestovanie tejto užitočnej rastliny môže pomôcť pri vytváraní prosperujúceho a odolného záhradného ekosystému.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Slávka (@minettka),

2. Ako sprievodná rastlina pre vaše ovocie a zeleninu
Je veľmi dobrý pre záhradný ekosystém. Pomáha pri raste ovocia a zeleniny tým, že priťahuje opeľovače. Láka tiež dravý hmyz ako sú lienky, ktoré pomáhajú udržiavať nízky počet škodcov.

Tieto rastliny navyše odpudzujú škodcov z paradajok a pôsobia ako pasca na vošky. Navyše, nechtík môže pomáhať aj iným rastlinám, keď sa používa ako živý mulč alebo krycia plodina. Má silné vláknité korene, takže môže zakrývať a chrániť pôdu.

3. Pre dlhodobé kvitnutie
Jedným z cieľov v okrasnej záhrade je celoročný vizuálny dojem. Keďže nechtík kvitne tak dlho, môže vám pomôcť dosiahnuť tento cieľ. Svetlé a veselé kvety vám môžu od leta až do jesene rozjasniť záhradu.

4. Urýchlenie kompostovania
Zaujímavé je, že nechtík sa môže používať ako súčasť bylinnej zmesi, ktorá pôsobí ako aktivátor kompostu. Systém kompostovania s rýchlym návratom bol predstavený Maye E. Bruce v roku 1935.

Zahŕňa použitie šiestich bežných bylín ako aktivátora kompostu. Šesť bylín, ktoré sa bežne používajú sú žihľava, púpava, harmanček, rebríček, valeriánka a dubová kôra. Nechtík sa však často navrhuje ako alternatíva na použitie v aktivátore kompostu. Aktivátory kompostu urýchľujú proces kompostovania, uľahčujú a zrýchľujú návrat živín do záhradného systému.

https://www.instagram.com/p/B1jdUSNo5bh/

5. Pastva pre oči
Nemusíte si užívať kvety nechtíka len pri pohľade do záhrady. Môžete si z nich narezať do vázy a tešiť sa z nich aj v dome. V Indii sú kvety nechtíka posvätné a používajú sa na zdobenie sôch božstiev hinduistov po stovky rokov.

Ale bez ohľadu na vaše náboženské presvedčenie, kvety môžete použiť na početné kvetinové aranžmány, do váz alebo do girlánd. Sú vynikajúce na to, aby do vášho domova priniesli teplé, slnečné tóny.

6. Rastlinné lieky
Nechtík má tiež dlhú históriu použitia v bylinnej medicíne. Rastlina má celý rad výhodných vlastností. Je to protizápalové a antiseptické činidlo, ktoré sa dá použiť na upokojenie a hojenie pokožky a čistí a detoxikuje telo. Môžete použiť čerstvé alebo sušené kvety v širokej škále bylinných prípravkov a domácich liekov.

7. Vytvorenie prírodného farbiva
Kvety môžete uvariť a vytvoriť tak prírodné žlté farbivo. Farbivo môže mať kulinárske použitie ako alternatíva šafranu na zafarbenie potravín.

Tradične sa používalo ako farbivo do masla a syrov. Farbivo tiež môže pridať vlasom zlaté zafarbenie. Môže sa tiež použiť samostatne alebo s prídavkom moridla na nastavenie farby a na farbenie prírodných tkanín.

https://www.instagram.com/p/B0LBGRgIvCk/

Zdroj: gardenstyle

zdroj titulnej foto: alenarennerova /  michaelaleho