Čínsky spôsob sadenia cibule funguje na 100%. Bude veľká ako vaša pesť

Čo môže byť jednoduchšie ako sadenie cibule? Vytvoríte hriadky, vložíte tam cibuľu a hotovo! Tieto dva kroky však nijako nezaručujú váš úspech. Ide o to, že existuje veľa spôsobov, ako pestovať cibuľu.

Všetky z nich priamo ovplyvňujú úrodu, kvalitu a dokonca aj skladovateľnosť cibule v budúcnosti. Preto je dôležité zvoliť metódu, ktorá vám umožní vypestovať si skutočne dobrú, veľkú a chutnú cibuľu.

brown and white round fruitsunsplash

Hlavným princípom výsadby čínskej cibule je, že mladé cibuľky by sa mali vysádzať na vyvýšenej časti hriadky. Výsadbu „hrebeňovej“ techniky spočiatku nepoužívali iba Číňania, ale boli to práve oni, ktorí ju začali využívať na pestovanie cibule. Keď to raz vyskúšali v praxi, uvedomili si, že „hrebeňová“ výsadba má mnoho výhod:

  1. Keďže sú cibuľky nad úrovňou terénu, sú menej náchylné na napadnutie škodcami.
  2. Výsadba je možná skôr, pretože cibuľky sú vystavené slnečnému žiareniu a dostávajú tak potrebnú dávku tepla.
  3. Každý plod dostane dostatok priestoru na stimuláciu svojho rastu, a preto sa vám podarí vypestovať veľké cibule.

Kľúčom k úspechu tejto čínskej metódy je správna hriadka. Hrebene, do ktorých je zasadená cibuľa, by mali byť vysoké najmenej 15 cm. Vzdialenosť medzi cibuľkami by mala byť taktiež asi 15 cm. Medzi hriadkami nechajte medzeru 20 cm, aby sa každá cibuľa mohla voľne vyvíjať bez akýchkoľvek obmedzení.

Najskôr vezmite do úvahy všetky vyššie uvedené pokyny. Pomocou lopatky urobte vyvýšeniny a do nich malé otvory na cibuľky s hĺbkou 3 cm.

Odporúča sa zahriať cibuľky 2 týždne pred výsadbou, aby sa v budúcnosti predišlo možnej hnilobe.

Potom vložte ich vložte do otvorov, ale nezatláčajte. Je len dôležité, aby boli hlávky zarovno s pôdou. Potom sa odporúča posypať ich popolom, aby sa zaistila ďalšia výživa, oxidácia a ochrana pred cibuľovými muškami. Zostáva ich už iba mierne posypať zeminou.

Vďaka tejto výsadbe budú cibuľky schopné vytvárať veľké hlávky a budú rásť oveľa rýchlejšie ako zvyčajne. Mimochodom, je omnoho jednoduchšie starať sa o cibuľu zasadenú podľa čínskeho systému. Musíte ju len včas polievať a pravidelne hnojiť.

 

Zdroj: takprosto.cc

Back To Top