Mäkké a jemné koláče s lahodnou náplňou potešia každú vašu návštevu.
Na prípravu potrebujete:
- 500 g čerešní bez kôstok
- 125 g cukru
- 25 g škrobu (kukuričný alebo obyčajný)
Na prípravu cesta potrebujete tieto prísady:
- 200 ml teplého mlieka
- 20 g čerstvého droždia
- 75 g cukru
- 2 vajcia
- vanilkový lusk (voliteľné)
- štipka soli
- 40 g masla
- 30 g oleja
- 600 g hladkej múky
Postup
Čerešne vložte do hrnca, zmiešajte ich s polovicou cukru a nechajte pôsobiť 20 minút.
Zvyšný cukor zmiešajte so škrobom a premiešajte.
Čerešne v hrnci položte na malý oheň a premiešajte. Priveďte ich k varu, odstráňte zo sporáka, nasypte na ne cukor so škrobom a dobre premiešajte.
Hrniec položte znova na sporák, na malý plameň, priveďte čerešne k varu a nechajte ich povariť 1 minútu.
Na cesto si zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte preosiatu múku a vymieste si cesto.
Vložte ho do vrecka a vložte do hrnca s teplou vodou asi na 1 hodinu.
Cesto potom rozdeľte na 18 kúskov a vytvorte si koláče s čerešňovou náplňou, okraje opatrne pritlačte.
Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, koláče rovnomerne poukladajte, prikryte utierkou a nechajte pôsobiť 15 minút.
Koláče ešte potrite vymiešaným vaječným žĺtkom.
Rúru rozohrejte na 180 stupňov a pečte asi 20 minút.
Zdroj: souspark.ru