Tento recept je domácou verziou kurčaťa shkmeruli, pochádzajúci z gruzínskej kuchyne. V originálnej verzii sa pripravuje v hlinenej nádobe, na grile bude ešte lepšie. Najprv si musíte kurča namarinovať vo svanskej (tradičná gruzínska aromatická zmes korenín) a potom ho dusiť v omáčke z mlieka a cesnaku. Výsledný pokrm dokáže zapôsobiť aj na najväčšieho milovníka mäsa.
Ingrediencie
- 1 kg kuracieho mäsa (prípadne celé kurča)
- 11 strúčikov cesnaku
- 100 ml slnečnicového oleja
- 40 g masla
- 500 ml mlieka
- 2 čl svanskej soli
- 1 čl soli
- 1 čl mletého čierneho korenia
Postup
Kuracie mäso si naporciujte na väčšie kúsky: horné a dolné stehná, krídla a prsia. Mäso potrite zmesou korenia a mletým čiernym korením, zľahka ho polejte slnečnicovým olejom a dôkladne rozotrite. Tým si mäso zachová príjemnú vôňu.
Kuracie mäso nastoknite na špajdle a opekajte ho na horúcom uhlí, až kým nezíska zlatohnedú farbu. Medzitým si rozohrejte liatinovú panvicu s vyšším okrajom.
V mažiari si rozdrvte strúčiky cesnaku so štipkou soli a 1 polievkovou lyžicou slnečnicového oleja, až kým nezískate konzistenciu pasty. Do rozohriatej panvice pridajte slnečnicový olej a maslo.
Následne tam pridajte cesnakovú zmes a restuje 1 minútu, potom nalejte mlieko, soľ a korenie. Omáčku nechajte povariť za občasného miešania.
Keď začne vrieť, vložte do nej kúsky kuraťa. Panvicu zakryte alobalom a nechajte dusiť 10-15 minút.
Voňavé kurča s cesnakom môžete jesť priamo z panvice spolu s chlebom, ktorý si budete namáčať do omáčky. V prípade, že nebudete mať možnosť robiť to na grile, dajte prednosť vašej kuchyni. Opečte si kurča na panvici a potom ho nechajte podusiť v rúre. Želáme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru